Newsroom

Την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών που πιέζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ομιλία της στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που οργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

Όπως τόνισε η Α. Σδούκου, αν και υπάρχει η ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών, «δεν είναι βιώσιμο» να συνεχιστεί το προηγούμενο καθεστώς επιδοτήσεων αλλά χρειάζεται «να συνεχίσουμε με ένα πλέγμα προστασίας που θα λειτουργεί πιο στοχευμένα».

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης:

  • συνέχιση της μείωσης παραγωγής λιγνίτη
  • ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών
  • παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 80% έως 2030, ιδανικά και νωρίτερα
  • έμφαση στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
  • ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά μέσω της ωρίμανσης του πλαισίου απόκρισης προσφοράς -ζήτησης
  • νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις
  • ψηφιοποίηση δικτύου

Όπως τόνισε η Α. Σδούκου, οι ΑΠΕ καλύπτουν πλέον το μισό της παραγωγής του διασυνδεμένου συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Προειδοποίησε ότι το σενάριο της μη μετάβασης δεν είναι βιώσιμο, καθώς το κόστος τόσο του φυσικού αερίου όσο και των εκπομπών ρύπων είναι πλέον πολύ υψηλό. Η Ελλάδα ξόδεψε το 2022 πάνω από 7 δις για εισαγωγές φυσικού αερίου και 10 δις ευρώ για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ποσό που ήταν ίσο με 4,8% του ΑΕΠ χώρας.

«Το μείγμα των στρατηγικών μας ξεκινάει σήμερα από διαφορετική βάση» είπε η υφυπουργός. «Πρέπει να συνεχίσουμε δίνοντας μεγάλη έμφαση στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά την ηλεκτροπαραγωγή, επιλογή που συνάδει με τη διεθνή εμπειρία» και διευκολύνεται από το γεγονός ότι οι ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα, η κα Σδούκου σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι δράσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια με αναβάθμιση ενός κτιρίου στα πέντε έως το 2030.

Αναφερόμενη στη συμβολή του ΤΕΕ, η κα Σδούκου τόνισε ότι «αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας, οι μηχανικοί είναι προσηλωμένοι στο να φέρνουν αποτελέσματα», ενώ απηύθυνε πρόσκληση στο ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία και ανταλλαγή προτάσεων το επόμενο διάστημα

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV