Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σδούκου: Τρεις πυλώνες για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλεξάνδρα Σδούκου στο Thessaloniki Regional Forum 2020

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιλαμβάνεται πλήρως τον σημαντικό του ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε μια ενδεχόμενη κρίση και δοκίμασε –με επιτυχία- τις αντοχές του κατά την περίοδο του κορωνοϊού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμου. Αυτό επεσήμανε –μεταξύ άλλων- η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την ομιλία της στην Συνάντηση Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση διακρατικών κρίσεων που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων στη διαχείριση της πρόσφατης ελληνο-τουρκικής κρίσης στον Έβρο (που όπως τονίστηκε δεν είχε καμία επίπτωση στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας) και τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν για το μέλλον.

«Για μια χώρα με υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες όπως η Ελλάδα, κεντρικός άξονας της εξωτερικής ενεργειακής της πολιτικής είναι και παραμένει η βελτιστοποίηση της ενεργειακής της ασφάλειας μέσω από την διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού και την διαθεσιμότητα στρατηγικών αποθεμάτων», τόνισε η κ. Σδούκου, προσθέτοντας ότι τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και παρέχουν επαρκές επίπεδο ασφαλείας σε περιόδους δυνητικών κρίσεων.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους (που εκπορεύονται από την πολιτική της ΕΕ και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050), αλλά και για στρατηγικούς λόγους. «Και τούτο διότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο γεωπολιτικής εκμετάλλευσης από κράτη που εργαλειοποιούν την θέση τους στην αγορά υδρογονανθράκων για να εξυπηρετήσουν στοχεύσεις εξωτερικής πολιτικής».

Τον στόχο της θωράκισης της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου αλλά και της ανάδειξης της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο εξυπηρετούν και κρίσιμα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑP και η ενεργοποίησή του εντός του έτους, η κατασκευή έως τον Ιούλιο του 2021 του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG με επίκεντρο το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Σε αυτή την κατηγορία ασφαλώς περιλαμβάνεται και ο αγωγός East Med, για τον οποίο αναφέρθηκε ότι «το ΥΠΕΝ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με τις τελικές μελέτες σκοπιμότητας του αγωγού έτσι ώστε το έργο να φτάσει σε επίπεδο λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης έως το 2023».

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε επίσης ότι η πλήρης αξιοποίηση του σταθμού αποθήκευσης LNG της Ρεβυθούσας άλλαξε τη εικόνα για τον βαθμό εξάρτησης της χώρας από την Τουρκία όσον αφορά την τροφοδοσίας μέσω αγωγών φυσικού αερίου, καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, στις εισαγωγές φυσικού αερίου το LNG κατέλαβε μερίδιο 63% ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών μειώθηκε σημανιτκά (27% από Βουλγαρία και 7% από Τουρκία).

Επεσήμανε τέλος ότι σημαντική πτυχή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής ασφαλείας είναι και η πλήρη διασύνδεση των μεγαλύτερων νησιών της χώρας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στρατηγικός στόχος είναι έως το 2030 σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου να έχουν διασυνδεθεί με υποβρύχια καλώδια με την ηπειρωτική Ελλάδα.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Τρέχει η επένδυση των 400 εκατ.ευρώ για τη νέα μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνδρας κρατά λαμπτήρα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η μεγάλη επένδυση της Elpedison καθώς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826MWe  της ιδιωτικής εταιρείας.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή της απαιτείται μια περίπου διετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63%. H μονάδα που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Δ.Ε. Εχεδώρου, στο Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έχει ήδη λάβει άδεια από την ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ετήσια Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενεργείας της μονάδας θα είναι έως 6.540 GWh.

Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2021 στις αρχές του επόμενου χρόνου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα στο υφιστάμενο που διαθέτει η εταιρεία.

Πιο αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης είναι το παρακάτω:

-Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής

-Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης

-Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης

Η Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου περιλαμβάνει:

– Aεριοστρόβιλο (GT) ακαθάριστης μέγιστης ισχύος 552MWe

– Λέβητα Ανάκτησης Θερμότητας Καυσαερίων [Heat Recovery Steam Generator (HRSG)] για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού τριών βαθμίδων πίεσης

– Ατμοστρόβιλο (ST) μέγιστης ισχύος 274MWe

– Γεννήτριες συνολικής μέγιστης ισχύος 850MW

– Καπνοδόχο διαμέτρου περί των 8,26m και ύψους 50m, κατ’ ελάχιστον.

– Αερόψυκτο Συμπυκνωτή [Air-Cooled Condenser (ACC)]

– Βοηθητικές εγκαταστάσεις

Σήμερα η Elpedison διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες, μια στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW, και μια στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 MW.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα