Το πολύπαθο έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ύστερα από 6 και πλέον χρόνια, ωστόσο δεν λείπουν οι ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσο η Περιφέρεια προασπίζει το δημόσιο συμφέρον με ένα έργο που αρκετοί χαρακτηρίζουν «φαραωνικό», ενώ θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε οικονομικά πιο συμφέρουσες λύσεις.
Χθες, 24 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, παρουσία συλλογικοτήτων αλλά και απλών πολιτών, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί της προγραμματικής σύμβασης για την διαχείριση των σκουπιδιών. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα και μετά την παρέλευση 2 ωρών, το Σώμα αποφάσισε (ξανά) την αναβολή της συζήτησης.
Στην χθεσινή συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών, κος Καμπόσος, Κορίνθου, κος Πνευματικός, Τρίπολης, κος Παυλής, Σπάρτης, κος Βαλιώτης και Ερμιονίδας, κος Σφυρής, τοποθετήθηκαν κατά της προγραμματικής σύμβασης. Αντίθετα, υπέρ του ΣΔΙΤ τάχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κος Νίκας.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα είχε πραγματοποιηθεί και διυπουργική σύσκεψη, της οποίας είχε προεδρεύσει ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, με την συμμετοχή και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, στην οποία είχε αποφασιστεί η ταχεία επανεκκίνηση του βαλτωμένου ΣΔΙΤ. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν εκπροσωπήσει ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου ενώ τον ΦΟΔΣΑ, ο Πρόεδρος του φορέα και Δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης.
Οι δηλώσεις του κου Φλαμπουράρη, μετά το πέρας της σύσκεψης, αποτύπωναν μάλιστα και την κυβερνητική αισιοδοξία για την εύρυθμη λειτουργία του έργου, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, έχοντας «καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση».
Αυτό που προτάσσουν ωστόσο ως βασικό επιχείρημα οι φωνές που αντιτίθενται στο έργο και στον τρόπο με τον οποίο διαφαίνεται η υλοποίησή του στην Πελοπόννησο, είναι οι οικονομικές επιβαρύνσεις που αυτό επισύρει και οι οποίες, σύμφωνα με πηγές, κινούνται έως και 3 φορές πάνω (έως και 120 ευρώ/τόνο) από το υπολογιζόμενο κόστος των αποκεντρωμένων διαδημοτικών μονάδων, (40-45 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο), που αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διαχείρισης με διαλογή στην πηγή.
Σημειωτέο, πως σε επίπεδο Δήμων υπάρχει έντονη κινητικότητα προς την υιοθέτηση του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με κάποιους Δήμους μάλιστα να έχουν δημοπρατήσει τα σχετικά έργα και να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίησή τους. Οι Δήμαρχοι που αντιτίθενται στο σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ, το οποίο και απορρίπτουν ως οικονομικά ασύμφορο, επικαλούνται την προστασία των δημοτών από απαγορευτικά κόστη για την διαχείριση των σκουπιδιών, και μάλιστα για μια μακρά περίοδο 2 και πλέον δεκαετιών, τα οποία μοιραία θα μετακυλήσουν στα δημοτικά τέλη επιβαρύνοντάς τους.
Ενδεικτική της διάθεσης των αντιτιθέμενων Δημάρχων της Περιφέρειας να αναζητήσουν λύσεις εκτός ΣΔΙΤ είναι και η πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου Άργους–Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη για το θέμα: «Βλέπουμε την Κυβέρνηση που μέχρι χθες διαφωνούσε να συμπλέει ως προς την κατεύθυνση πλέον των 100 ευρώ να πληρώνουν ο δημότες ανά τόνο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όπου κι αν γίνονται διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε άλλες περιφέρειες, δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Στη δική μας περίπτωση, ο κόσμος σπρώχνεται σε λύση πάνω από 100 ευρώ. Εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό στο Άργος, σε λίγες μέρες θα τελειώσει, με ανώτατη τιμή 45,17 ευρώ τον τόνο. Ήρθαν 8 εταιρείες και σίγουρα θα έχουν δώσει πιο κάτω τιμές. Για τις 34.000 τόνους που θα διαχειριστούμε εμείς τρέχουν όλοι για 45 ευρώ και στις 200.000 τόνους των σκουπιδιών της περιφέρειας, η τιμή αντί να πέφτει, ανεβαίνει;»
Στον αντίποδα της αντιπαράθεσης, που ομολογουμένως, δεν αφήνει το τοπίο να ξεκαθαρίσει ακόμα, βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Πέτρος Τατούλης ο οποίος έχει υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αν το έργο δεν είχε συναντήσει τόσες αντιδράσεις η επένδυση των συνολικά 160 εκατ. ευρώ, θα είχε ξεκινήσει 2 χρόνια νωρίτερα εξασφαλίζοντας 1.000 θέσεις εργασίας και έχοντας λύσει διαπαντός το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που ακόμα ταλανίζει την Περιφέρεια.
Είναι θεμιτό να αναπτύσσεται ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος γύρω από ζητήματα τόσο σημαντικά όσο η διαχείριση των αποβλήτων καθώς και να προβάλλονται και να τίθενται στο μικροσκόπιο ενστάσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, ωστόσο η εξεύρεση λύσης σε μία από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Αν μη τι άλλο, ο χρόνος κυλά παρατείνοντας περιβαλλοντικά προβλήματα, π.χ. με την ύπαρξη ΧΑΔΑ ή με την εν γένει αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων ακόμα και σε περιοχές φυσικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος, και όλα αυτά, με τα διόλου αμελητέα κόστη της λεγόμενης προσωρινής διαχείρισης.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας