Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Σχέδιο Γιουνκέρ: Πρώτη σε επενδύσεις η Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδύσεις

Πρώτη συνεχίζει να κατατάσσεται η Ελλάδα στις επενδύσεις του Σχεδίου Γιουνκέρ με βάση το ΑΕΠ. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται πλέον να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 433,2 δισ. ευρώ.

Από τον Σεπτέμβριο 2019, οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ ανέρχονται σε χρηματοδότηση ύψους 79,7 δισ. ευρώ και αφορούν και τα 28 κράτη μέλη. Περίπου 972 000 νεοσύστατες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες, οι οποίες κατατάσσονται κατά σειρά ενεργοποίησης επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Λετονία.

Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 57,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και καινοτομίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 262,6 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), που αποτελεί μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους 21,9 δισ. ευρώ με ενδιάμεσες τράπεζες και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 170,6 δισ. ευρώ.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

To Σχέδιο Γιούνκερ μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει 433,2δισ.ευρώ και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατανομή τους. Πρώτη με ποσοστό 30% έρχεται η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι άλλωστε και ο κορμός των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Στη δεύτερη θέση είναι τα RDI Projects (έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία) με 26%. Στην τρίτη θέση είναι τα έργα ενέργειας με 18%. Στην τέταρτη θέση είναι τα έργα ψηφιακής τεχνολογίας με 11%. Στην πέμπτη θέση είναι τα συγκοινωνιακά έργα με 7%, στην έκτη θέση είναι τα έργα «κοινωνικών υποδομών» με 4%. Τέλος στην 7η θέση είναι τα έργα Περιβάλλοντος με 4%. Υπολογίζεται πως μέσα στο 2020 στο Σχέδιο Γιουνκέρ θα έχουν κινητοποιηθεί 500δισ.ευρω.

image_pdfimage_print

Εταιρικά Nέα

Την Τετάρτη 16/10 η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανεμογεννήτριες αιολικού πάρκου

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων, μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Η έκδοση υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς και μέχρι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών και το ελάχιστο ποσό έγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ. Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής, δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του και τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εταιρεία, από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, το οποίο, επίσης, είχε χρησιμοποιηθεί για «πράσινες» επενδύσεις.

Το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, είναι το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative.

Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας, των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Προετοιμάζεται η νέα γενιά έργων-ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα

Την δυνατότητα υλοποίησης έργων υποδομής μέσω των έργων-ΣΔΙΤ εξετάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πριν από μερικές ημέρες ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, μέσω βήματος συνεδρίου προανήγγειλε την χρήση των ΣΔΙΤ ως μία από τις επιθυμητές για το Υπουργείο λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πριν από μερικές ημέρες έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη και του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάστηκαν σε πρώτη φάση φάκελοι έργων-ΣΔΙΤ που είναι ήδη σε κάποια εξέλιξη.

Συγκεκριμένα έγινε συζήτηση για το μεγάλο οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, τα κτιριακά έργα για σχολεία στην Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία, τα δικαστήρια σε Έδεσσα και Ηράκλειο κ.α. Έγινε επίσης η πρώτη αναφορά για το έργο-ΣΔΙΤ που προωθεί το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ για την αναβάθμιση της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε να υπάρξουν νέες συναντήσεις στο άμεσο μέλλον με στόχο την ωρίμανση των έργων που θα προωθηθούν αλλά και άλλων που προτίθεται να φέρει στο τραπέζι το Υπουργείο Υποδομών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία λίστα με έργα που μπορούν να τρέξουν μέσω των ΣΔΙΤ και να αρχίσουν οι διαδικασίες υλοποίησης τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΤΕπ

Η κινητικότητα στο Υπ.ΥΠΟΜΕ ήταν μεγάλη την περασμένη εβδομάδα καθώς υπήρξε η σημαντική συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τα μεγάλα έργα.

Εξίσου σημαντική όμως ήταν και η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση μεγάλανω έργων και έργων ΕΣΠΑ και τον προγραμματισμό τους. Σειρά από σημαντικά έργα συγχρηματοδοτούνται και από την ΕΤΕπ όπως το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας κ.α. Στην λίστα με την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ είναι πλέον και 10 σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, με σύμβαση που υπεγράφη πριν από μερικές εβδομάδες στο Υπουργείο Οικονομίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ξεκινά η Δημόσια Προσφορά των ομολογιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Τις ημερομηνίες Δημόσιας Προσφοράς των ομολογιών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε την Παρασκευή η εισηγμένη. Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα ξεκινήσει την 16.10.2019 αι θα ολοκληρωθεί την 18.10.2019.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και υποβάλλει Αίτηση Κάλυψης για την αγορά Ομολογιών, μέσω της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π., για μία (1) τουλάχιστον προσφερόμενη Ομολογία ή για ακέραιο αριθμό Ομολογιών.

Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 150.000 Ομολογίες.

Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία (1) Ομολογία, ονομαστικής αξίας €1.000.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα