Νίκος
Καραγιάννης

Κοινή ματιά στα θέματα του κατασκευαστικού κλάδου επιχειρούν να έχουν ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ και ΣΤΕΑΤ. Στην εκδήλωση που έγινε χθες με θέμα τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων στον κλάδο. Παράλληλα υπεγράφη για αυτό το λόγο ένα Μνημόνιο Συναντίληψης των 3 αυτών φορέων.

Η κρίση, η εσωστρέφεια, η μείωση των έργων και των μελετών, οι υπερβολικές εκπτώσεις, το θεσμικό πλαίσιο και η απουσία αυτορύθμισης της αγοράς, έχει γονατίσει τον ιστορικό τεχνικό κλάδο της χώρας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Στη χειρότερη θέση όλων οι μελετητές και ο ΣΕΓΜ καθώς οι εκπτώσεις σε διαγωνισμούς μελετών φτάνουν το 90%, δημιουργώντας ενα θολό τοπίο στην αγορά. To μνημόνιο συναντίληψης Φορέων υπέγραψαν οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Γιώργος Βλάχος (ΣΑΤΕ), Κωνσταντίνος Καλέργης (ΣΕΓΜ) και Γιώργος Συριανός (ΣΤΕΑΤ).

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στα προβλήματα των ελληνικών μελετητικών και κατασκευαστικών εταιρειών, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της επιχειρηματικότητάς τους στην Ελλάδα, καθώς και στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν συγκροτημένα, στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου.

Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ Κωνσταντίνος Καλέργης ο κλάδων των κατασκευών έχει δεχθεί συντριπτική πτώση κατά 61,6% δέχθηκε ο κλάδος των κατασκευών μειώθηκε δηλαδή από 33,6 δισ.ευρώ σε μόλις 9 δισ το 2017, οι δημόσιες επενδυσεις την περίοδο 2008- 2016 έπεφταν με ετήσιο ρυθμό 4,3% ενώ ειδικά για τον μελετητικό κλάδο η ύφεση συνεχίζεται και το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μείωση της απασχόλησης είναι μικρότερη σε σχέση με τις απώλειες του κλάδου, είναι δηλαδή -48,8% έναντι 61,6% κάτι που μεταφράστηκε ως προσπάθεια να χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Από το 2007 ο κλάδος έχει απωλέσει 190.000 θέσεις εργασίας και αρκετοί επιστήμονες του κάδους εφυγαν στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε ο κ.Καλέργης, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου των μελετών (που αριθμούν 600 νομικά πρόσωπα) είναι λειτουργούν μόνο στην Ελλάδα και μόνο 3% έχουν παρουσία στο εξωτερικό ενώ από τις 1400 τεχνικές εταιρείες μονο 20% παρουσιάζει τζίρο στο εξωτερικό.

Ως κυρίαρχα προβλήματα τέθηκαν οι αναθέσεις μελετών εργων κάτω του κόστυς, οι απευθείας αναθέσεις έργων, οι καθυστερήσεις, η δημοπράτηση προμηθειών ως έργα, η αποτυχία του συστήματος για απευθείας αναθέσεις μέσω κλήρωσης, η ανάθεση εκπόνησης μελετών ως ερευνητικά προγράμματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μη ικαναοποιητικό κρίνεται και από την ΕΕ το σύστημα ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων στην Ελλάδα καθώς στον πίνακα κατάταξης είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στον τομέα αυτό.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV