Connect with us

Επικαιρότητα

ΣΑΤΕ-ΣΕΓΜ-ΣΤΕΑΤ ενώνουν δυνάμεις για να βγάλουν τον κατασκευαστικό κλάδο από την εσωστρέφεια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κοινή ματιά στα θέματα του κατασκευαστικού κλάδου επιχειρούν να έχουν ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ και ΣΤΕΑΤ. Στην εκδήλωση που έγινε χθες με θέμα τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων στον κλάδο. Παράλληλα υπεγράφη για αυτό το λόγο ένα Μνημόνιο Συναντίληψης των 3 αυτών φορέων.

Η κρίση, η εσωστρέφεια, η μείωση των έργων και των μελετών, οι υπερβολικές εκπτώσεις, το θεσμικό πλαίσιο και η απουσία αυτορύθμισης της αγοράς, έχει γονατίσει τον ιστορικό τεχνικό κλάδο της χώρας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Στη χειρότερη θέση όλων οι μελετητές και ο ΣΕΓΜ καθώς οι εκπτώσεις σε διαγωνισμούς μελετών φτάνουν το 90%, δημιουργώντας ενα θολό τοπίο στην αγορά. To μνημόνιο συναντίληψης Φορέων υπέγραψαν οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Γιώργος Βλάχος (ΣΑΤΕ), Κωνσταντίνος Καλέργης (ΣΕΓΜ) και Γιώργος Συριανός (ΣΤΕΑΤ).

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στα προβλήματα των ελληνικών μελετητικών και κατασκευαστικών εταιρειών, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της επιχειρηματικότητάς τους στην Ελλάδα, καθώς και στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν συγκροτημένα, στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου.

Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ Κωνσταντίνος Καλέργης ο κλάδων των κατασκευών έχει δεχθεί συντριπτική πτώση κατά 61,6% δέχθηκε ο κλάδος των κατασκευών μειώθηκε δηλαδή από 33,6 δισ.ευρώ σε μόλις 9 δισ το 2017, οι δημόσιες επενδυσεις την περίοδο 2008- 2016 έπεφταν με ετήσιο ρυθμό 4,3% ενώ ειδικά για τον μελετητικό κλάδο η ύφεση συνεχίζεται και το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μείωση της απασχόλησης είναι μικρότερη σε σχέση με τις απώλειες του κλάδου, είναι δηλαδή -48,8% έναντι 61,6% κάτι που μεταφράστηκε ως προσπάθεια να χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Από το 2007 ο κλάδος έχει απωλέσει 190.000 θέσεις εργασίας και αρκετοί επιστήμονες του κάδους εφυγαν στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε ο κ.Καλέργης, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου των μελετών (που αριθμούν 600 νομικά πρόσωπα) είναι λειτουργούν μόνο στην Ελλάδα και μόνο 3% έχουν παρουσία στο εξωτερικό ενώ από τις 1400 τεχνικές εταιρείες μονο 20% παρουσιάζει τζίρο στο εξωτερικό.

Ως κυρίαρχα προβλήματα τέθηκαν οι αναθέσεις μελετών εργων κάτω του κόστυς, οι απευθείας αναθέσεις έργων, οι καθυστερήσεις, η δημοπράτηση προμηθειών ως έργα, η αποτυχία του συστήματος για απευθείας αναθέσεις μέσω κλήρωσης, η ανάθεση εκπόνησης μελετών ως ερευνητικά προγράμματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μη ικαναοποιητικό κρίνεται και από την ΕΕ το σύστημα ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων στην Ελλάδα καθώς στον πίνακα κατάταξης είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στον τομέα αυτό.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: «Πυξίδα» μας η απλοποίηση και η βελτίωση της ζωής των πολιτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κινητό τηλέφωνο 112

«Το σύστημα “112” θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του τρέχοντος έτους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως «πυξίδα» της κυβέρνησης όσον αφορά την ψηφιακή πολιτική είναι γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη και καλύτερη.

Όσον αφορά το «112», εξήγησε ότι «η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες απαιτούν σειρά ενεργειών από τη μεριά μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τη δυνατότητα των μηνυμάτων ειδοποίησης CBS να εμφανίζονται σε όλες τις συσκευές».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αναπτύξαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, τη λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”, που αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές».

Ωστόσο, τονίζει ο υπουργός, αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Σε ό,τι αφορά το πλήρες σύστημα “112”, να τονίσουμε ότι θα έχει δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών σε πολύ μικρότερες γεωγραφικές περιοχές, πολύ πιο στοχευμένα και γρήγορα. Αυτή θα είναι η “εξερχόμενη διάσταση” του “112”».

Εξάλλου ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν προκύπτει κάποιο κόστος για το κράτος ή για τους πολίτες από την αποστολή των μηνυμάτων αυτών.

Σε ερώτηση για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Από την πρώτη κιόλας ημέρα τονίσαμε πως δεν έχουμε έρθει με την παραμικρή διάθεση ρεβανσισμού. Προφανώς έχουμε σημαντικές αποκλίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Η δομή του νέου υπουργείου αποτελεί μια πρώτη τέτοια απόκλιση». Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα που βρήκαμε σε εξέλιξη, θέλω να τονίσω ότι οι όποιες παρεμβάσεις μας θα είναι στην κατεύθυνση βελτιστοποιήσεων και όχι ακύρωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιγράψει άλλα κράτη αλλά να αναπτύξει το δικό της διακριτό μοντέλο. «Εμείς», εξήγησε ο υπουργός «έχουμε μια μεγάλη και δυσλειτουργική γραφειοκρατία η οποία πρέπει ταυτόχρονα να απλοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί και αυτό μας κάνει να μοιάζουμε περισσότερο με περιπτώσεις κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά η Εσθονία, η οποία δομήθηκε εξ αρχής ψηφιακά».

Καταλήγοντας ο υπουργός δήλωσε πως «”πυξίδα” μας είναι το να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οδηγίες ασφαλείας από τον ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (ΦΕΚ 3137/Β’/06.08.2019), εξέδωσε οδηγίες ασφαλείας εφιστώντας την προσοχή στους κυνηγούς να μη στοχεύουν τα θηράματά τους όταν αυτά βρίσκονται επάνω ή κοντά σε ηλεκτροφόρα δίκτυα (αγωγοί, καλώδια, στύλοι, υποσταθμοί, μονωτήρες κ.λπ.) καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κ.λπ.

Ο Διαχειριστής υπενθυμίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από τα παραπάνω αίτια, οι υπαίτιοι διώκονται από το νόμο. Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, συνιστά στην περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης όπως πτώση καλωδίων, αγωγών κ.λπ., η οποία ενδέχεται να έχει προκληθεί από τα παραπάνω φαινόμενα ή από άλλα αίτια, να ενημερώσει άμεσα το γραφείο βλαβών της τοπικής μονάδας του ΔΕΔΔΗΕ (τηλεφωνικό κέντρο: 11500), να αποτρέψει την παρέμβαση τρίτων, καθώς και να ενθαρρύνει την απομάκρυνση όλων των πολιτών από το σημείο αυτό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοβαρή τεχνική βλάβη στο site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σοβαρή τεχνική βλάβη έχει παρουσιάσει το site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με αποτέλεσμα τη μη διαθεσιμότητα του ιστΣοβότοπου για τους χρήστες το τελευταίο διάστημα.

Όπως ενημερώνει η Ρυθμιστική Αρχή, στην προσωρινή αρχική σελίδα, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή της, το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τους τρόπους επικοινωνίας και υποβολής εγγράφων μέχρι την επαναλειτουργία του site.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ:

Λόγω σοβαρότατης τεχνικής βλάβης, το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της Αρχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Η Αρχή καταβάλλει επισταμένως κάθε δυνατή προσπάθεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων οίκων προς αποκατάσταση του συστήματος το συντομότερο δυνατό.

Το πρωτόκολλο της Αρχής λειτουργεί κανονικά για έγγραφα που λαμβάνονται σε φυσική μορφή, ενώ από 7.8.2019 είναι δυνατή και η ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@rae.grΕίναι απαραίτητη η επανυποβολή στην Αρχή, από τους ενδιαφερομένους, των εγγράφων που εστάλησαν μόνο ηλεκτρονικά στη ΡΑΕ κατά το χρονικό διάστημα από 22.7.2019 έως και 6.8.2019.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών με την Αρχή μέσω της ιστοσελίδας της, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της πλήρους ανάκτησής της. Η Αρχή ζητά την κατανόηση των ενδιαφερομένων για τυχόν αναστάτωση που προκαλεί η δυσλειτουργία αυτή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα