Νίκος
Καραγιάννης

Οι μεγάλες εκπτώσεις κυριάρχησαν ως θέμα στην χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος των εκπτώσεων από τις 20 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου έχει ανέλθει σε 60,18% διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τα έργα. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στον χώρο των μελετών όπου οι διαγωνισμοί έχουν φτάσει να “χτυπιούνται” με ποσοστά που ξεπερνούν το 80%. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης “αυτό το φαινόμενο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν προσφορές κάτω του κόστους και μοιραία είτε θα έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών είτε θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μία διαδικασία ζημιογόνων προσφορών που και πάλι θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι νέα γενιά πτωχευμένων εταιρειών καθώς και παραγωγή μη ποιοτικά στοχευμένων και εγκαίρων έργων στην χρήση των πολιτών”.

Το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων όμως ήδη έχει “μολύνει” και τον χώρο των μεγάλων έργων καθώς οι εκπτώσεις μεταξύ 45-57% είναι πλέον γεγονός. Αρκεί να αναφέρουμε πως τον τελευταίο χρόνο είχαμε: Για την Ανάπλαση Φαλήρου 53%. για εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος 50%, για τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων 45%, για τον τμήμα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Εχίνος 50% ενώ συμβασιοποιήθηκε με 45% και το σιδηροδρομικό έργο Ψαθόπυργος-Ρίο.

Εδώ το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς οι μεγάλες εκπτώσεις σημαίνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα σε έργα που είναι υπερτοπικής ή και εθνικής σημασίας με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Αυτό πάντως που συζητήθηκε έντονα χθες ήταν να γίνει το μεγάλο βήμα και να υπάρξει ένας μεγάλος Σύνδεσμος που θα απορροφήσει τις 6 σημερινές οργανώσεις του τεχνικού κλάδου για να υπάρχει μία δυνατή, ισχυρή φωνή, στα αιτήματα του κλάδου. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των εκπτώσεων που μειώνει την διαπραγματευτική ισχύ των φορέων ενώ πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά.

“ΥΠΟΠΤΑ ΕΡΓΑ”
Ένα επίσης φλέγον ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο προκηρύσσονται έργα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ανατίθενται έργα. Όπως σημείωσε ο κ.Ε.Καραμανλής, Γενικός Διευθυντής της ΕΑΑΔΗΣΥ, έχουν ακυρωθεί δημοπρασίες στις οποίες τεχνικά έργα δημοπρατήθηξαν ως προμήθεια ή υπηρεσία.

O ΣΑΤΕ για το θέμα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και όπως αναφέρθηκε τέτοια έργα είναι: τα έργα ΧΥΤΑ, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων LED, τα έργα εγκατάστασης και θέσεις σε λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης – τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών δικτύων υδροδότησης.  Διαπιστώθηκε από τον ΣΑΤΕ ότι πολλές αναθέτουσες αρχές, με την παρότρυνση από τις ατυχείς διατυπώσεις των υποσημειώσεων των προτύπων τευχών διακηρύξεων δημοπρασιών έργων που έχει εκδώσει η ΕΑΑΔΗΣΥ, εισάγουν κατά μη σύννομο τρόπο πρόσθετους όρους σε διακηρύξεις έργων που συνήθως δεν τηρούν τις αρχές της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων και της προστασίας του πραγματικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υπέρμετρα περιοριστικά του ανταγωνισμού, ή ακόμη και φωτογραφικά.

Το αίτημα που τελικά υπήρξε ήταν ότι προκειμένου να υπάρχει παρέκκλιση από το πρότυπο τεύχος διακήρυξης έργων πρέπει να συνεχίσει να απαιτείται πρώτιστα η έκδοση Υ.Α, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του ΣΔΕ/Τμ. Κ. και εάν αυτό δεν ορίζεται σαφώς στις διατάξεις του 4412/2016 να διευκρινιστεί με νέα τροπολογία.Για τις φωτογραφικές διατάξεις για τα έργα που δημοπρατούνται ως προμήθειες ή υπηρεσίες, αυτές ξεπερνούν κάθε φαντασία φαυλότητας, ιδιοτέλειας και αδιαφάνειας, στην εφαρμογή της αναλογικότητας των όρων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV