Νίκος
Καραγιάννης

Ο Σύνδεσμος με επιστολή του ζητά να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των προσφορών συνεχώς κάτω του κόστους, που οδηγούν την παραγωγή των δημοσίων έργων σε πλήρη απορρύθμιση. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΣΑΤΕ τονίζεται ότι οι αναθέτουσες αρχές κάνουν αποδεκτές υπερβολικά χαμηλές προσφορές διαγωνιζομένων, χωρίς να προχωρούν στον έλεγχο της δυνατότητας υλοποίησής τους, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία το επιβάλλει.

Η κατάσταση που επικρατεί επί οκτώ και πλέον μήνες στις δημοπρασίες των έργων, χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο μειοδότριες προσφορές να αναδεικνύονται από 15 έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω του κόστους, γεγονός που συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης και αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής των έργων, που είναι οι συνέπειες της ανάθεσης των έργων σε προσφορές κάτω του κόστους, φαινόμενο που τελικώς αποβαίνει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των χρηστών των έργων.

Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των υγιών επι-χειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν προσφορές κάτω του κόστους και μοιραία είτε θα έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών και απόλυση απασχολούμενου προσωπικού είτε θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μία διαδικασία ζημιογόνων προσφορών που και πάλι θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι νέα γενιά πτωχευμένων εταιρειών καθώς και μη ποιοτικά και μη δυνάμενα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες δημόσια έργα.

Οι προβλέψεις του άρθρου 88 του Ν.4412/2016 με το οποίο θεσπίζεται ο έλεγχος των αναθετουσών αρχών επί των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών και η προβλεφθείσα στο ίδιο άρθρο δυνατότητα έκδοσης εγκυκλίου του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να δίδονται κατευθύνσεις στις Αναθέτουσες Αρχές για τον αντικειμενικό και ενιαίο  τρόπο ανάδειξης των Ασυνήθιστα Χαμηλών Προσφορών συνιστά μία θετική και αναγκαία, κατά την άποψη του ΣΑΤΕ, πρόβλεψη του νομοθέτη αφού η παραχώρηση στις αναθέτουσες αρχές να αξιολογούν αυτές πότε μία προσφορά είναι ασυνήθιστα χαμηλή και εάν η υποβληθείσα αιτιολόγηση δικαιολογεί επαρκώς την οικονομική προσφορά, αποτελεί «λευκή επιταγή» για αυθαιρεσίες και ανομίες κάθε μορφής.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην επιστολή, μέχρι και σήμερα το Υπουργείο δεν έχει ενεργοποιήσει την σχετική πρόβλεψη του νόμου για έκδοση εγκυκλίου με αποτέλεσμα οι αναθέτουσες αρχές να συνεχίζουν να αναδεικνύουν αναδόχους μειοδότριες εταιρείες με προσφορές που αντικειμενικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Για αυτό τον λόγο και προκειμένου να προστατευθούν τα μέλη του Συνδέσμου και ο εργοληπτικός κόσμος από καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού που συντηρεί η μη έκδοση της σχετικής εγκυκλίου ο Σύνδεσμος ζητά συνάντηση με τον Υπουργό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV