Νίκος
Καραγιάννης

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις παρατηρούνται στο «νότιο» μέτωπο των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου, τόσο στα έργα που βρίσκονται σε υλοποίηση όσο και από άποψη δρομολόγησης νέων έργων που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ενεργειακή δικτύωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, στην τελική ευθεία έχει μπει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian Pipeline (TANAP). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SOCAR Turkey Enerji, Zaur Gahramanov, έχει πλέον ολοκληρωθεί το 94% του αγωγού.

Όπως δήλωσε μάλιστα, το τμήμα μέχρι το Εσκισεχίρ (περίπου 200 χλμ. δυτικά της Άγκυρας) έχει ολοκληρωθεί πλήρως, με τα εγκαίνια να έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου, ενώ το τμήμα από το Εσκισεχίρ έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ’ οπου και παίρνει τη «σκυτάλη» ο TAP, είναι έτοιμο κατά 83%.

Ο TANAP, που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο έτος, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας ενώ με την ολοκλήρωση του TAP, το 2020, το αζερικό φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο TANAP θα εκτείνεται σε μήκος 1.850 χιλιόμετρων και η αρχική του χωρητικότητα θα αγγίξει τα 16 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 6 δισ. κ.μ. προορίζονται για κατανάλωση στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας προς τα δυτικά, η κατασκευή του TAP εξελίσσεται σταθερά και εντός χρονοδιαγράμματος, με το 59% της γης σε Ελλάδα και Αλβανία, ήτοι περίπου 450 χλμ. από σύνολο 765 χλμ., να έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας, τον Απρίλιο 2018, η συνολική πρόοδος του έργου είχε φτάσει το 72,5%.

Ο νέος αγωγός

Ένας νέος αγωγός που θα μεταφέρει επίσης αζερικό αέριο μπαίνει στο κάδρο και το όνομα αυτού: Eastring. Στόχος είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός να μεταφέρει φυσικό αέριο από διαφορετικές περιοχές και εναλλακτικές πηγές, διασφαλίζοντας τον επιθυμητό «πλουραλισμό» στην προμήθεια. Σε πρώτη φάση, θα προμηθεύει με αέριο τα Βαλκάνια, ή ακόμη και την Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, όταν θα ξεκινήσει η αμφίδρομη λειτουργία του, ο Eastring θα φέρει στην Ευρώπη, φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Σημειώνεται πως οι μελέτες βιωσιμότητας του έργου στις εμπλεκόμενες χώρες του εν λόγω project αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

 

Ypodomes.com (με πληροφορίες από Trend News Agency)

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV