Connect with us

Επικαιρότητα

Σαντορινιός: Πρωτοβουλίες για την ταχεία εκκίνηση έργων υποδομών στα νησιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Στην ομιλία του ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε πως η δουλειά που συντελείται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα νησιά μας, ενώ προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων του έτους και έθεσε τους νέους στόχους για την νέα χρονιά.

Ουσιαστική βοήθεια για την υλοποίηση υποδομών στα νησιά

«Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγίου αντιμετωπίζουν ουσιαστικές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. Δια μέσου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, αναλάβαμε μια σημαντική πρωτοβουλία: κάναμε πράξη αρκετές προγραμματικές συμβάσεις με μικρά νησιά – Λήμνος, Ψαρρά, Λειψοί, Αγαθονήσι, Κάσος, Τήλος, Κέα, Νίσυρος, Αντίπαρος και Οινούσσες (η οποία επίκειται να υπογραφεί), προσφέροντάς τους τεχνική υποστήριξη, έτσι ώστε να πάρουν σάρκα και οστά σημαντικά έργα υποδομής. Οι προγραμματικές συμβάσεις αυτές δίνουν απτές και ουσιαστικές ανάσες στους υποστελεχωμένους Δήμους, και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω  το προσωπικό της  ΓΓΑιΝΠ που υπερέβη εαυτόν για να γίνουν πράξη».

«Άξια αναφοράς, μιλώντας για τις υποδομές των νησιών μας, είναι η συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Υπουργείο Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομίας. Δημιουργήσαμε ένα πλέγμα τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για τα νησιά με μικρές ή καθόλου τεχνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν έργα που είχαν σχεδιαστεί χρόνια τώρα και που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα του νησιώτη και την ανάπτυξη των ίδιων των νησιών».
«Από εκεί κει πέρα, με τη δουλειά που παράγεται στη ΓΓΑιΝΠ, δημιουργούμε  προοπτικές και σε μεγάλους Δήμους, λύνοντας προβλήματα που χρόνιζαν, για πολλές δεκαετίες τώρα, όπως το πολεοδομικό της Σύρου. 

Με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου, του κ. Γιαννέλη, η ΓΓΑιΝΠ βοήθησε να ολοκληρωθεί το πολεοδομικό της Σύρου και έτσι επιτέλους, το κέντρο των Κυκλάδων, να  αποκτήσει την δυνατότητα ανάπτυξης που θα βασίζεται στον Νόμο και όχι σε αυθαιρεσίες 17 και πλέον χρόνων».

Νερό, η ζωή των νησιών

«Ζωή είναι το νερό, και δυστυχώς σε πολλά νησιά, μικρά νησιά της χώρας μας δεν υπάρχει αρκετό νερό.  Για πάρα πολλά χρόνια η ΓΓΑιΝΠ στήριζε τα άνυδρα νησιά με την μεταφορά νερού με καραβάκια. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή δε μπορεί να είναι η λύση, αν θέλουμε να σχεδιάσουμε καλύτερες μέρες για την ανάπτυξη των νησιών μας. Αν και φέτος θα χρειαστεί η συνδρομή της υδροφόρας, ωστόσο, έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά, ώστε να σταματήσει να είναι αυτή η λύση υδροδότησης των νησιών του Αιγαίου. 

Φέτος εγκαινιάσαμε την αφαλάτωση της Πάτμου, αναθέσαμε και ολοκληρώνεται η αφαλάτωση στην Μεγίστη, αναβαθμίσαμε την δυνατότητα παραγωγής νερού της αφαλάτωσης της Θηρασιάς, το ίδιο κάναμε και στο Κουφονήσι. Τώρα ξεκινάει η αφαλάτωση των Λειψών, και στα Κατάπολα Αμοργού, ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να υλοποιηθεί η αφαλάτωση της Κιμώλου και της Ηρακλείας». 

«Η ποιοτικότερη παροχή νερού στα νησιά μέσω της λειτουργίας των αφαλατώσεων και η ορθολογικότερη μεταφορά νερού, μας έφερε στο σημείο, ώστε φέτος να έχουμε εξοικονομήσει 2.5 εκ ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτών των πόρων, δε θα χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό, παρά μόνο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε επιπλέον δράσεις ύδρευσης στα νησιά μας. Δε θα σταματήσουμε παρά μόνο όταν όλα τα νησιά γίνουν αυτόνομα στην κάλυψη των αναγκών τους σε νερό». 

Στήριξη του νησιωτικού πολιτισμού

«Στη διάρκεια αυτού του έτους, με τη δική σας τη βοήθεια, αναβιώσαμε θεσμούς και στηρίξαμε τα νησιά μας πολυεπίπεδα, προσπαθώντας πάντα για την ευημερία των κατοίκων αυτών. Όλοι μαζί καταφέραμε να λάβει χώρα η Reggata Αιγαίου, οι Αιγαιοπαιλαγίτικοι Αγώνες, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων, η αναβίωση των Ημερών Μνήμης στη Λέρο, και σύντομα οι  Διεθνείς Ποδηλατικοί Αγώνες για το 2018. Ταυτόχρονα, όμως στηρίζουμε τη πρωτογενή αρχαιολογική έρευνα στα νησιά μας. 

Η επιχορήγηση των ανασκαφών σε νησιωτικούς αρχαιολογικούς χώρους, θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί όχι μόνο αναδεικνύουμε τον Πολιτισμό του τόπου μας και των νησιών μας, όχι μόνο στηρίζουμε ενεργά τους νέους επιστήμονες και τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά συμβάλλουμε και στην προσέλκυση του πολιτιστικού τουρισμού». 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα