Νίκος
Καραγιάννης

Η πρόκληση της σημαντικής επίδρασης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων στην κλιματική αλλαγή οδήγησε στον σχεδιασμό και υλοποίηση από την ΕΕ, σημαντικού μεγέθους χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχουν στόχο την επίτευξη σημαντικής μείωσης στη κατανάλωση ενέργειας.

Ταυτόχρονα σημαντικής έκτασης περιοχές όπως Νότια Ευρώπη, Βαλκανική, Μικρά Ασία και Μέση Ανατολή αποτελούν περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου. Οι τεχνικές δυνατότητες σημαντικού πλήθους κτιρίων να ανταπεξέλθουν σε ισχυρούς σεισμούς, είναι περιορισμένες καθώς έχουν κατασκευαστεί με βάση παλαιότερους, και όχι τόσο αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η δομική και ενεργειακή μετασκευή θεωρούνταν δύο ανεξάρτητα σχέδια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα υπάρχον κτίριο. Αυτός ο τρόπος σκέψης άρχισε να αλλάζει όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αστοχίες ενεργειακά αναβαθμισμένων κατασκευών. Τέτοιες αστοχίες και καταρρεύσεις μετασκευασμένων κτιρίων κατέστησαν σαφές, ότι καμία επένδυση δεν είναι ασφαλής εκτός εάν το ίδιο το κτίριο είναι ασφαλές και ότι οι δύο τρόποι μετασκευής (δομικός και ενεργειακός) δεν είναι ανεξάρτητοι, αλλά μάλλον σε μεγάλο βαθμό ο ένας από τον άλλο αλληλεξαρτώμενοι.

Αυτή την πρόκληση αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών και η SALFO, στο Πρόγραμμα e-SAFE (Energy and Seismic AFfordable rEnovation solutions) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου HORIZON 2020.

Στόχοι του προγράμματος είναι:
• να αναπτύξει και να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης για την απανθρακοποίηση του υπάρχοντος μη ιστορικού κτιριακού αποθέματος.
• να αναπτύξει και να παρουσιάσει νέες τεχνικές λύσεις για τον συνδυασμό ενεργειακής απόδοσης και σεισμικής ασφάλειας.
• να αναπτύξει ένα βιώσιμο πρωτόκολλο συν-σχεδιασμού ικανό να αυξήσει τα λειτουργικά και αισθητικά οφέλη των λύσεων e-SAFE.
• να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση των κατοίκων και ο χρόνος εργασιών στο κτίριο καθώς και να μειωθεί το κόστος των επεμβάσεων.
• να αυξηθεί η οικονομική βιωσιμότητα της ριζικής ανακαίνισης και η καθιέρωση των λύσεων e-SAFE στην αγορά.
• να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των ενεργειακών θεμάτων και των σεισμικών κινδύνων που σχετίζονται με το υπάρχον κτιριακό απόθεμα.
• να ενισχύσει τις δεξιότητες για ριζική ανακαίνιση κτιρίων.
Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί-μελετηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, καθώς και οι πιλοτικές τους εφαρμογές θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που οργανώνει η SALFO & Associates σε αίθουσα του Royal Olympic Hotel (Αθήνα) την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023 στις 18:00.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn