Το 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες, διοργάνωσε πάνελ με θέμα , “Σχεδιάζοντας υποδομές για Αστικές Αναπλάσεις Μεγάλης Κλίμακας σε έξυπνες πόλεις”. Μέρος του πάνελ αποτέλεσε και ο κύριος Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Στην τοποθέτηση του ο κύριος Πελτέκης τόνισε , “Καταρχήν θέλω να καταλάβουμε γιατί πρέπει να φροντίσουμε τις πόλης μας. Το 1930 το 30% του πληθυσμού της Γης ζούσε σε πόλεις πάνω από 500.000 κόσμο. Το 2011 το 54% του πληθυσμού της Γης ζει σε πόλεις πάνω από 500 χιλιάδες. Στην Ελλάδα μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 500.000.
“Αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση του πληθυσμού στις πόλεις δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Κυκλοφοριακά, ατμοσφαιρική ρύπανση και πολλά άλλα. Εδώ λοιπόν πρέπει να μπει μία τάξη”.
“Βεβαίως θα φτάσουμε στο επίπεδο της έξυπνης πόλης αλλά πρέπει να περάσουμε και κάποια άλλα στάδια. Τα έχουμε περάσει σε αυτήν την πόλη”;
Τέσσερα σημαντικά έργα στην Αθήνα αναβαθμίζουν το περιβάλλον
“Για να μην είμαστε άδικοι, το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν είναι το μόνο έργο που γίνεται στην Αθήνα. Υπάρχει η ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα. Έρχεται η ανάπλαση στο Τατόι. Και βέβαια το εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Άρα τέσσερα σημαντικά έργα στην Αθήνα που πραγματικά αναβαθμίζουν το περιβάλλον”.
“Εγώ θα ξεκινήσω από τα τετριμμένα, πριν φτάσουμε στα ψηλά. Οι πολίτες αυτής της πόλης και όλων των πόλεων πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια . Έχει φτιαχτεί μια νομοθεσία παραδείγματος χάρη για τους ανελκυστήρες, για τις παιδικές χαρές αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα. Που μείωσαν σημαντικά τα ατυχήματα και όπου γίνονται ατυχήματα συνήθως τυχαίνει να μην είναι επιθεωρημένα και πιστοποιημένα”.
“Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούμε τη νομοθεσία αυτό είναι το πρώτο και κύριο μέλημα. Και στην Ελλάδα είμαστε λίγο ελαστικοί σε αυτό”.
“Το δεύτερο ότι πρέπει να τηρούμε τα πρότυπα. Και το τρίτο είναι οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις του κόσμου και αυτό που ζητούν”.
“Δεν είναι μόνο να φτιάξουμε τους λαμπτήρες φωτισμού να τους κάνουμε Led, να βάλουμε και internet of things και όλα είναι εντάξει. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά να φτιάξουμε τις ενεργειακές μας καταναλώσεις, να δούμε τις καταναλώσεις του νερού”.
Με τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές πόλεις για να φτάσουμε σε μία “έξυπνη πόλη” υπάρχει δρόμος.
“Αυτό που θέλω να πω είναι και στα κτίρια να υπάρξει αναβάθμιση. Να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας. Να υπάρξουν φωτοβολταϊκά στις στέγες για προστασία του περιβάλλοντος. Για όλα αυτά υπάρχουν πρότυπα που πιστοποιούν προϊόντα που μπαίνουν στο ίντερνετ και εγκαταστάσεις και διαδικασίες”.
“Θέλω να πω ότι στην πορεία μας με τα γνωστά προβλήματα που έχουν οι ελληνικές πόλεις για να φτάσουμε σε μία “έξυπνη πόλη” υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος. Βεβαίως ο στόχος είναι να καλύψουμε και τις απαιτήσεις του ESG, υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος να φτιάξουμε τις υποδομές μας, τα εργαλεία μας, να προχωρήσουμε με τα βήματα για να ικανοποιήσουμε και τους συμπολίτες μας, και τους δήμους όλης της χώρας”.
Η δουλειά των φορέων πιστοποίησης είναι να δίνουν ασφαλή έργα στο κοινό
Είμαστε τυχεροί γιατί συμμετέχουμε στο Ελληνικό, έχουμε επιθεωρήσει και πιστοποιήσει το επιχειρηματικό πάρκο. Οι φορείς πιστοποίησης δεν είμαστε εκτός πραγματικότητος, είμαστε μέσα στην καρδιά της επιχειρηματικότητας, της ζωής των πολιτών και των οργανισμών και των επιχειρήσεων και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τα καινοτόμα έργα που έρχονται. Να μπορούμε να βρούμε τις απαιτήσεις ασφαλείας, να τις πιστοποιήσουμε ούτως ώστε να υπάρχει ένα έργο λειτουργικό και ασφαλές για χάρη των πολιτών. Αυτή είναι η δουλειά των φορέων πιστοποίησης”.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας