Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρυθμίσεις από το ΥΠΕΝ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτίριο ΥΠΕΝ στη Λεωφόρο Μεσογείων

Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας στις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού, το ΥΠΕΝ προωθεί δυο ακόμα σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 84/13.4.2020)

Ειδικότερα:

1. Δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να διακανονίσουν μέρος των οφειλών τους που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις προς τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς και Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), καθώς και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Αυτό κρίθηκε σκόπιμο συνεπείατων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και του κλεισίματος πολλών σημείων εξυπηρέτησης Πελατών, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, πάνω από το 50% των λογαριασμών ενέργειας εξοφλείται σε φυσικά σημεία (γκισέ τραπεζών, καταστήματα, ΕΛΤΑ κλπ), ήδη παρατηρείται καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω των οποίων οι προμηθευτές εισπράττουν τις χρεώσεις αυτές και τις αποδίδουν στη συνέχεια στους Διαχειριστές.

Οι χρεώσεις που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος και Δικτύου (για τον κλάδο ηλεκτρισμού) και οι Χρεώσεις Μεταφοράς, Διανομής και Χρήσης Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (για τον κλάδο φυσικού αερίου).

Προβλέπεται ότι, για τιμολόγια που είναι πληρωτέα έως τις 31 Μαΐου, οιπρομηθευτές, εφόσον  εξοφλήσουνεμπρόθεσμα το 70% της καθαρής αξίας πλέον του συνόλου του ΦΠΑ κάθε τιμολογίου που είναι πληρωτέο έως στους Διαχειριστές, μπορούν να διακανονίσουν την εξόφληση του υπόλοιπου 30% σε τέσσερις άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται ένα μήνα μετά την εξόφληση του αρχικού ποσού.

2. Προβλέπεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα μπορεί να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού που προέρχονται από το ΕΤΜΕΑΡ και διοχετεύονται για την ενίσχυση της αγοράς των ΑΠΕ.

Το ύψος του δανείου θα υπολογιστεί από τον Διαχειριστή, αφού εκτιμήσει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που προσδοκάται να διοχετευθούν στον Ειδικό Λογαριασμό έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Με άλλα λόγια, το δάνειο αφορά στην κάλυψη κενού που ενδεχομένως προκύψει στα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ από την ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου.

Ο ΔΑΠΕΕΠ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να καλύψει τα ποσά που τυχόν δε θα εισπράξει από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τη συγκεκριμένη περίοδο και οφείλει να το εξοφλήσει με τα ποσά που θα ανακτήσει σταδιακά από αυτούς.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ από το ΔΕΣΦΑ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΣΦΑ

Τη συμβολή των προγραμματισμένων έργων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, καθώς και στην αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana κατά την ομιλία του στην 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, με θέμα “Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times”.

Ο κ. Battilana αναφέρθηκε στο δεκαετές πλάνο 2021- 2030 ανάπτυξης ΕΣΦΑ, στο οποίο ο ΔΕΣΦΑ έχει συμπεριλάβει έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και όπου μέσα από αυτό τίθενται οι βάσεις για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ότι στόχος του προγράμματος είναι μέσω της προμήθειας εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου και ΥΦΑ να καταστεί η Ελλάδα σταυροδρόμι εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην ένταξη του ΔΕΣΦΑ στο έργο του Σταθμού Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τόνισε το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για αναζήτηση δυνατοτήτων που διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, επεκτείνοντας τα όριά του σε διεθνή έργα και ευκαιρίες.

Τέλος, ο κ. Battilana αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό έργο του αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο έχει ωριμάσει για περισσότερο από έναν χρόνο, φέρνοντας τον ΔΕΣΦΑ πιο κοντά στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, μετά τη χορήγηση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών αδειών και το επιτυχημένο αποτέλεσμα του market test.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Αύξηση κερδών και πελατολογίου για τη Φυσικό Αέριο ΕΕΕ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Η αναπτυξιακή πορεία και η οικονομική ευρωστία της εταιρείας Φυσικό Αέριο αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2020. Ειδικότερα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, τα καθαρά κέρδη (μετά φόρων) της εταιρείας ξεπέρασαν τα €13,5 εκ., ενώ η σημαντική ανάπτυξη της εταιρίας προφύλαξε τους όγκους πωλήσεων από την πανδημία. Η υγιής και ανοδική πορεία αποτυπώνεται και στα ταμειακά της διαθέσιμα το ύψος των οποίων δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διατηρεί μηδενικό δανεισμό.

Αύξηση Πελατολογίου

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα, διευρύνοντας συνεχώς το μερίδιό της στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. 25% αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις σύνδεσης στο φυσικό αέριο ενώ σημαντική άνοδο καταγράφεται στη διείσδυση της εταιρείας στην ηλεκτρική ενέργεια όπου το α’ εξάμηνο του 2020 διπλασίασε το πελατολόγιό της πετυχαίνοντας αύξηση κατά 104% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μάλιστα η αύξηση που σημείωσε η εταιρεία στην Κεντρική Ελλάδα, περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ανήλθε σε +41% στις νέες συνδέσεις ρεύματος, αποτυπώνοντας τη δυναμική πορεία της και σε αυτήν την κατηγορία.

Κεντρικός άξονας της επιτυχημένης πορείας είναι η φιλοσοφία της εταιρείας ως προς την εξυπηρέτηση των πελατών της και την ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρει. Σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας όπου με ολοκληρωμένο σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας το Φυσικό Αέριο συνέχισε την αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πελατών με απόλυτη ασφάλεια μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας όλο το 24ωρο.

Τα ενισχυμένα αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της εταιρείας και τον επιτυχημένο επιχειρησιακό προγραμματισμό τόσο αναφορικά με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την αδιάλειπτη και ασφαλής εξυπηρέτηση των πελατών όσο και ως προς τον σχεδιασμό προϊόντων, ειδικά στην κατηγορία της ηλεκτρικής ενέργειας με το λανσάρισμα του πακέτου ‘Ρεύμα Οικιακό MAXI’, που δίνει ρεύμα στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα είχε και η ανάπτυξη και ενίσχυση του δικτύου των συνεργατών της εταιρείας κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Δήλωση Γενικού Διευθυντή, Γιάννη Μητρόπουλου

«Για όλους εμάς στο Φυσικό Αέριο το να κάνουμε τους πελάτες μας χαρούμενους ειδικά σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπως αυτή που ζούμε τους τελευταίους μήνες αποτελεί το λόγο για τον οποίο υπάρχουμε σαν οργανισμός. Επενδύουμε και αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για να αναβαθμίζουμε συνεχώς την εμπειρία εξυπηρέτησης προκειμένου όχι μόνο να ικανοποιούμε τις ενεργειακές ανάγκες των πελατών μας, αλλά να τους προσφέρουμε μια ευχάριστη εμπειρία μέσα από τις υπηρεσίες κι έξυπνες λύσεις για το σπίτι και την επιχείρηση: 104% αύξηση στο χαρτοφυλάκιο του ρεύματος δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Διαχείριση Απορριμμάτων

Αυτές είναι οι επόμενες 10+4 Μονάδες Απορριμμάτων που θα δημοπρατηθούν

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ιμάντες

Δύο εβδομάδες ύστερα από τη δημοσίευση του ΕΣΔΑ 2020-2030 ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τις 17 ΜΕΑ που θα δημοπρατηθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ποιες από αυτές είναι έτοιμες προς δημοπράτηση στο κοντινό μέλλον;

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com μπορούμε να κάνουμε λόγο για 10 Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και άλλες 4 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), οι οποίες θα είναι ώριμες για δημοπράτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για να απαντήσουμε, λοιπόν, στο παραπάνω ερώτημα οι 10 ΜΕΑ που είναι πιο «έτοιμες» να δημοπρατηθούν βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ανατολική Θεσσαλονίκη, Χίος, Νάξος, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Σητεία, Ρόδος και Δυτική Κεφαλλονιά.

Καθώς τουλάχιστον το 40% των απορριμμάτων της χώρας μας είναι οργανικά, εξίσου σημαντικές είναι οι 4 ΜΕΒΑ που είναι «ώριμες» για δημοπράτηση, και οι οποίες βρίσκονται στη Μήλο, την Τήνο, την Λέρο και την Κάρπαθο.

Το τριετές πλάνο για τη δημοπράτηση και την κατασκευή ΜΕΑ-ΜΕΒΑ

Σε αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε το γενικό σχεδιασμό καθώς και τις βλέψεις που έχει ο ΕΣΔΑ 2020-2030 όσον αφορά τη δημοπράτηση και την κατασκευή ΜΕΑ και ΜΕΒΑ σε βάθος τριετίας.

  • Αρχικά επιδιώκεται μία δημοπράτηση express 17 ΜΕΑ εντός του 2020.
  • Εντός του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθούν 11 ΜΕΑ 3 εκ των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής.
  • Έως το 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 ΜΕΑ και θα έχουν δημοπρατηθεί 31 ΜΕΒΑ.

Το παρόν των ΜΕΑ

Για να φτάσουμε, βέβαια, στο μέλλον σημασία έχει να δούμε και το παρόν του τομέα της επεξεργασίας απορριμμάτων. Αρχικά 3 ΜΕΑ (αυτές της Ζακύνθου, της Λευκάδας και της Ναυπάκτου) έχουν δημοπρατηθεί, ενώ 4 (Χανιά, Ιωάννινα, Κοζάνη και Σέρρες) ήδη λειτουργούν.

Στο στάδιο της κατασκευής έχουν προχωρήσει 7 ΜΕΑ και βρίσκονται στις εξής περιοχές: Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.

Υπάρχουν ωστόσο και 2 υφιστάμενες ΜΕΑ (Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης), οι οποίες χρήζουν pit stop καθώς πρέπει να ανανεωθούν.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα