Νίκος
Καραγιάννης

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος είχε συνεργασία με τον Τεχνικό Σύμβουλο υποστήριξης σε θέματα Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις Τεχνικές Υπηρεσίες και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση των διαδικασιών για την αίτηση ένταξης μέσω ΣΔΙΤ σε πρόγραμμα κατασκευής 10 υπερσύγχρονων σχολικών μονάδων και ενός κλειστού γυμναστηρίου συνολικής επιφάνειας 16.695,34 τ.μ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης προωθείται ένα έργο προϋπολογισμού άνω των €22εκατομ. με μηδενική επιβάρυνση για τα ταμεία του Δήμου. Όλα τα κτίρια θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού-ενεργειακού σχεδιασμού επιτυγχάνοντας μηδενική ή σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα παρέχει συνεχή συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων και συστημάτων του έργου σε όλο τον 25-ετή κύκλο ζωής του έργου, παρέχοντας τον εξοπλισμό βάσει των προδιαγραφών και κοστολογίου που έχει ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό. Οι προδιαγραφές για την υλοποίηση του έργου είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και την ισχύουσα νομοθεσία, και αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τη μορφή των κτιρίων, την ακουστική, καθώς και τις απαιτήσεις για ΑμΕΑ.

Η ροδιακή κοινωνία οφείλει να γνωρίζει πως το έργο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση των σχολικών μονάδων, αλλά για παραγωγή δημοσίου έργου με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τα ταμεία του Δήμου. Το Δημόσιο αποπληρώνει σταδιακά τον Ιδιώτη μόνο αν τηρεί τις υποχρεώσεις του αλλιώς υφίσταται περικοπές. Ο Δήμος και οι Διευθυντές των σχολείων αναλαμβάνουν την επίβλεψη όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αναδόχου.

Το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τόσο για την κατασκευή των σχολικών μονάδων όσο και για την 25-ετή λειτουργία τους, ενώ με τις πληρωμές του Δημοσίου δεν επιβαρύνεται ούτε το Δημόσιο Χρέος.

«Πρόκειται για ένα έργο που δίνει ζωτικό χώρο στη νέα γενιά αναβαθμίζοντας την παροχή Α’βάθμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο» δήλωσε ο Δήμαρχος ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του έργου στις Τεχνικές Υπηρεσίες, αποδεικνύοντας πως αυτή η Δημοτική Αρχή έχει και το όραμα, και τη βούληση, και την ικανότητα να δρομολογήσει με πενιχρούς πόρους έργα πνοής για το νησί. Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου καλείται να εγκρίνει την υποβολή της πρόταση της Δημοτικής Αρχής στην ειδική Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn