Βαγγέλης
Θάνος

Με σταθερό ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που αφορά την κατασκευή μονάδας απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου.

Ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου, φαίνεται πως έχει καταρτίσει με επιτυχία τις διαδικασίες του διαγωνισμού με αποτέλεσμα να προχωρούν όλα εντός χρονοδιαγράμματος

Το έργο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σχεδόν όλου του κλάδου των κατασκευών και των εταιρειών που ειδικεύονται στις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, για το έργο έχουν κατατεθεί πέντε φάκελοι ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα,  το πρότζεκτ διεκδικούν οι κοινοπραξίες Μotor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής, Intrakat – WATT, Mytilineos – Μεσόγειος, ενώ μόνοι τους “κατέβηκαν” στο διαγωνισμό η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ηλέκτωρ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως, η Α’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου για να ακολουθήσει η Β’ φάση του διαγωνισμού, με όλες τις συμμετοχές να συνεχίζουν κανονικά τη διαδρομή.

Ο  φορέας υλοποίησης θα προκύψει από τη διαδικασία  ανταγωνιστικού διαλόγου. Η σύμβαση προβλέπει ότι θα αναλάβει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή,  τη συντήρηση και τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων νήσου Ρόδου, καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ανακυκλώσιμα υλικά, κομπόστ ,  θέρμανση,  ηλεκτρική ενέργεια, κλπ.) για διάστημα 27 ετών.

Το έργο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί. Με την υλοποίηση του αναμένεται να μπει ένα τέλος στο χρονίζων πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου.

Ταυτότητα έργου

Αναλυτικά οι εργασίες περιλαμβάνουν τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή , την συντήρηση και τη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39, 5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (αξία χωρίς ΦΠΑ: 31,8 ευρώ) και αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η διάρκεια του έργου φτάνει τους 324 μήνες (27 έτη), ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πιο συγκεκριμένα το 40% του προϋπολογισμού θα προκύψει μέσω ίδιων ιδιωτικών κεφαλαίων του ιδιώτη φορέα που θα αναδειχθεί μέσα από το διαγωνισμό και το 60% μέσω κοινοτικών πόρων και εθνικής συμμετοχής.

Το έργο αναλυτικά

Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες αφορούν:

-Το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Σ.Δ.Α.) Νήσου Ρόδου.

-Τη λειτουργία και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, στην καθημερινή λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων με ίδια μέσα, τη συνήθη, προληπτική και διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση και την περιοδική αντικατάσταση – ανανέωση τμημάτων, στοιχείων και εξαρτημάτων του εξοπλισμού (lifecycle cost) του συνόλου των εγκαταστάσεων.

-Την καθημερινή διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και συστημάτων, των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, όπως αυτά θα αναφέρονται αναλυτικά στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού, ούτως ώστε το Έργο να είναι απολύτως κατάλληλο και διαθέσιμο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας, τις προδιαγραφές και τους στόχους της ελληνικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Τη χρηματοδότηση του Έργου με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια (με την επιφύλαξη της Χρηματοδοτικής Συμβολής της Αναθέτουσας Αρχής στο κατασκευαστικό κόστος του έργου.

-Την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης, τόσο κατά την περίοδο μελέτης (περίοδο εργασιών) και κατασκευής του Έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του (περίοδο υπηρεσιών).

-Την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή το συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων (π.χ. ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF, SRF κλπ).

-Τη μεταβίβαση των υποδομών στον Δημόσιο Φορέα μετά τη λήξη της Σύμβασης Σύμπραξης, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn