Νίκος
Καραγιάννης

Ρεύμα από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) παίρνει πλέον και η Μύκονος. Από τις 10:00 το πρωί της 9ης Μαΐου, το Δίκτυο της Μυκόνου άρχισε να  τροφοδοτείται από το νέο Υποσταθμό του νησιού,  ο οποίος συνδέεται με το ΕΣΜΗΕ μέσω του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου που διακλαδώνεται στην Πάρο και τη Μύκονο.

Με την έναρξη της ηλέκτρισης της Μυκόνου παύει να λειτουργεί ο ρυπογόνος Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής στο νησί και ολοκληρώνεται η  Α’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περάτωσε με απόλυτη επιτυχία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Τα κυκλαδίτικα νησιά που είναι πλέον διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς είναι δεκατρία (δεκατέσσερα αν συνυπολογιστεί και το νησί της Δήλου που δεν κατοικείται): Σύρος,  Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά,  Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Υποδεχόμαστε  τη Μύκονο στα Διασυνδεδεμένα Νησιά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων βελτιώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, με θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

Επόμενο βήμα πλέον είναι η έναρξη της Β’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που περιλαμβάνει: 

– Σύνδεση Πάρου-Νάξου με ένα υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. 150kV ονομαστικής ικανότητας 140MVA, μήκους 7,6 χλμ. 

– Σύνδεση Νάξου-Μυκόνου με ένα υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. 150kV ονομαστικής ικανότητας 140MVA, μήκους 40 χλμ. 

– Κατασκευή νέου Υ/Σ GIS επί της Νάξου, καθώς και των απαιτούμενων έργων σύνδεσης στους Υ/Σ Πάρου και Μυκόνου.

Επίσης προωθείται και η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου–Λιβαδιού (Ν. Εύβοια), μήκους 14,5 χλμ. και Άνδρου–Τήνου, μήκους 4 χλμ. με την εγκατάσταση νέων υποβρυχίων καλωδίων Ε.Ρ. XLPE 150kV ονομαστικής ικανότητας 200MVA20.

Η Β΄Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, για την οποία η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, στην ουσία κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτηση τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ). Το κόστος της επόμενης φάσης ανέρχεται σε 71 εκατ. ευρώ ενώ στόχος του Διαχειριστή είναι η κατασκευαστική της ολοκλήρωση εντός του 2019.

 

Ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV