Νίκος
Καραγιάννης

Η Ρεβυθούσα είναι ένα μικρό, ακατοίκητο νησί, με έκταση μόλις 1,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στη Σαλαμίνα. Ένα τόσο μικρό, ωστόσο πολύ σημαντικό νησάκι εφόσον φιλοξενεί μια από τις πλέον κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας: τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που αποτελεί και μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Το ιστορικό

Ο Τερματικός Σταθμός άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 1999 μετά από 12 χρόνια έργων και επενδύσεις ύψους 100 δις δραχμών, εξασφαλίζοντας τότε στη ΔΕΠΑ μια «μόνιμη» εφεδρεία 84 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου για τις ώρες αιχμής. Με την πάροδο των χρόνων φυσικά, οι ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας πολλαπλασιάστηκαν επιτάσσοντας την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Η πρώτη «γενιά» αναβαθμίσεων ολοκληρώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τον Οκτώβριο του 2007, τριπλασιάζοντας την ποσότητα φυσικού αερίου που ο Σταθμός μπορούσε να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται και αυξάνοντας τη δυνατότητα τροφοδοσίας του συστήματος στα 5,2 με 5,3 δις κ.μ. σε ετήσια βάση.  

Το έργο της 1ης αναβάθμισης υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, με πόρους από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 55,9 εκατ. ευρώ, με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη ύψους 21,5 εκατ. ευρώ.

Η 2η Αναβάθμιση

Η 2η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα έργα αναμένεται, βάσει του τρέχοντα ρυθμού εργασιών, να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017. Μέσα από μια σειρά αναβαθμίσεων, ανάμεσα στις οποίες και η κατασκευή 3ης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου,  δρομολογούνται καίριες βελτιώσεις στον Τερματικό Σταθμό και κατ’ επέκταση στην αξιοπιστία της τροφοδοσίας του εθνικού δικτύου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ, και πηγές χρηματοδότησής του είναι επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, 2 δάνεια από την Ε.Τ.Επ., ύψους 80 εκατ. ευρώ, καθώς και ίδια κεφάλαια που καλύπτουν το υπολειπόμενο ποσό. Η 2η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας περιλαμβάνει 4 υποέργα:

– Την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου του Σταθμού με την εγκατάσταση 3ης δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κ.μ.,

– Την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων,

– Την περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης,

– Και την αναβάθμιση του Μετρητικού Σταθμού Αγίας Τριάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η 3η δεξαμενή θα αυξήσει το συνολικό χώρο αποθήκευσης στα 225.000 κ.μ., σχεδόν διπλασιάζοντας την τρέχουσα αποθηκευτική ικανότητα, ενώ η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας (από 140.000 σε 260.000 κ.μ.). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ρεβυθούσα θα μπορεί να υποδέχεται όλους τους τύπους πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ.

Ο ρυθμός αεριοποίησης αναμένεται να αυξηθεί από τα 1.000 κ.μ./ώρα σήμερα στα 1.400 κ.μ./ώρα, ενισχυμένος κατά 40% και… πενταπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές δυνατότητες του Σταθμού 17 χρόνια πριν (μόλις 271 κ.μ./ώρα). Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης θα προκύψει μέσα από μια σειρά τεχνικών βελτιώσεων τόσο στον Σταθμό της Ρεβυθούσας όσο και στον Μετρητικό Σταθμό της Αγίας Τριάδας.

Τα οφέλη

Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας είναι αδιαμφισβήτητα ένα έργο που θα ενισχύσει τη δυναμική της εγχώριας ενεργειακής αγοράς και θα θωρακίσει περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε ενδεχόμενο κρίσεων τροφοδοσίας, ιδίως από τους βόρειους αγωγούς. Ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί με νέους παίκτες στη μεταφορά ΥΦΑ, με τα κόστη να μειώνονται στα μεγαλύτερα φορτία, ωφελώντας τιμολογιακά και τον τελικό καταναλωτή.

Τα έργα εκσυγχρονισμού του ΕΣΦΑ μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν, και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από το πρόσφατο «ναυάγιο» με την Αζερική SOCAR.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV