Για το θέμα της ζώνης των 800 μέτρων, το οποίο αφορά οικισμούς του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους ενημερώθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Τον γ.γ επισκέφθηκαν για το θέμα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή. Ο δήμαρχος παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα την νέα μελέτη για τον οικισμό των Σελλίων, η οποία ήταν η πρώτη που έχει υποβληθεί πιλοτικά από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη υπάρχει εξέλιξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ που αφορά στην υλοποίηση μελετών για το σύνολο των οικισμών του Δήμου Αγίου Βασιλείου, είτε έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, είτε όχι, αλλά θα θωρακιστούν απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα οικιστικής ανάπτυξης.
Μέχρι τέλος του έτους όπως ενημέρωσε ο γ.γ θα υπάρχει ανάδοχος μελετητής ο οποίος εντός εννέα μηνών θα πρέπει να έχει παραδώσει τις μελέτες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία οριστικής οριοθέτησης των οικισμών και στη συνέχεια να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Για την περίπτωση του οικισμού Σελλίων, ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα ελεγχθεί κατά προτεραιότητα αφού υπάρχει έτοιμη μελέτη, με τον δήμαρχο κ. ΤΑταράκη να κάνει λόγο για άμεση ανταπόκριση του κ. Μπακογιάννη και την θετική του διάθεση: «…ώστε να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και ανάσα σε εκατοντάδες δημότες που για χρόνια δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους».
Στο μεταξύ, δρομολογήθηκε η δημιουργία και αναβάθμιση εγκαταστάσεων και υποδομών για ορεινό καταφύγιο στον Ψηλορείτη στο εγκαταλελειμμένο χιονοδρομικό της Νίδας, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Το έργο της αναβάθμισης και του εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου στον Ψηλορείτη και της μετατροπής του σε ορεινό καταφύγιο, συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννη με στόχο να δημιουργηθούν υποδομές και προϋποθέσεις για χειμερινό τουρισμό που συνδράμουν στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί και υποστηρίζουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Για την υλοποίηση του έργου έχει υπογραφεί από πέρυσι Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του Υφιστάμενου Εγκαταλελειμμένου Κτίσματος του παλαιού Χιονοδρομικού και τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο με σκοπό την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών και ο προϋπολογισμός του πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Η μελέτη του εν λόγω έργου αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Ανωγείων και της «Μελέτης Αρχαιολογικών Δρυμών Ψηλορείτη» με την οποία εξειδικεύεται ο σχεδιασμός στον ορεινό χώρο των Ανωγείων, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εντός των αρχαιολογικών δρυμών.
Σκοπός του έργου είναι να ολοκληρωθούν οι εγκαταλελειμμένες σήμερα κτιριακές υποδομές που βρίσκονται στη θέση του παλιού χιονοδρομικού, με τις απαραίτητες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως ορεινό καταφύγιο και ως κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων.
Το ορεινό καταφύγιο θα αποτελεί σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων, χώρο στάσης και ενημέρωσης επισκεπτών του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη και θα παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα άσκησης ψυχαγωγικών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με άσκηση δραστηριοτήτων βουνού σε ομάδες επισκεπτών και μαθητών από όλη την Κρήτη.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η πλήρης αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο. Την χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλογών και περιβαλλοντικών ομάδων κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον, όπως το Ιδαίον ‘Αντρον καθώς επίσης και στην περιοχή Natura εντός της οποίας εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας