Σε φάση υλοποίησης φαίνεται πως εισέρχεται και πάλι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου καθώς έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων σε ανώτατο επίπεδο, υποβλήθηκε αίτημα για έκδοση NAVTEX στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.
Πρόκειται για τις έρευνες βυθού στη γραμμή Κάσου – Καρπάθου από το ερευνητικό σκάφος NG WORKER οι οποίες είχαν σταματήσει αιφνιδιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας.
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν οι συνεχείς διαβουλεύσεις αλλά και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά το σταμάτημα των ερευνών, ακολούθησε και το προσωρινό πάγωμα των πληρωμών προς τη Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο – έπειτα από σχετική συνεννόηση με την εταιρεία – προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου να μην επιβαρύνεται οικονομικά έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σε διπλωματικό επίπεδο και να μπορέσει να μπει σε φάση υλοποίησης το έργο χωρίς προβλήματα. Σημειώνεται πως ο Διαχειριστής έχει ήδη καταβάλλει στην εταιρεία περί τα 200 εκατ. ευρώ, με την τελευταία δόση που ήταν να καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και Κύπρου (ΡΑΕΚ) προς επιβεβαίωση της στήριξής τους προς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου απέστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της οποίας τονιζόταν ότι το έργο GSI αποτελεί ένα project στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Τι αφορά το έργο
Ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Με τον Great Sea Interconnector, το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου, και εν συνεχεία του Ισραήλ, θα αποκτήσουν μια «πράσινη», αξιόπιστη και αμφίδρομη υποβρύχια διασύνδεση με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Παράλληλά, το έργο θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και στις τρεις χώρες, οδηγώντας σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2. Παράλληλα, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το υπό κατασκευή τμήμα του έργου μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας (Κρήτη) είναι συνολικού μήκους 898 χλμ. και έχει λάβει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility. Το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης έχει συμβασιοποιηθεί με ανάδοχο εταιρεία τη Nexans (Γαλλία), ενώ η Siemens (Γερμανία) έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος ανάδοχος για την κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας