Newsroom

Τα τελευταία στοιχεία δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council), σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία πρόσθεσε 6,1 GW νέας ισχύος το 2019, καθιστώντας το 2019 έτος ρεκόρ για τη βιομηχανία και εντυπωσιακή αύξηση 35,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος που έκλεισε με 4,5 GW.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις του GWEC Market Intelligence, η αύξηση αυτή πρόκειται να επιταχυνθεί, με τη διαπίστωση ότι μέχρι το 2024 θα μπορούσαν να εγκατασταθούν συνολικά επιπλέον 50 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η συνολική εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 80 GW παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια (σ.σ. εν σχέσει με τα 29 GW σήμερα), αυξανόμενη δηλαδή σχεδόν 172%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του GWEC, η Ευρώπη παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά αιολικών πάρκων, αντιπροσωπεύοντας το 59% των νέων εγκαταστάσεων το 2019, ενώ η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (APAC), κάλυψε συνδυαστικά το υπόλοιπο 41%.

Η Κίνα κρατάει σταθερά τα ηνία στις νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ανοικτής θαλάσσης, εφόσον προσέθεσε χωρητικότητα άνω των 2,3 GW το 2019, με τη Βρετανία και τη Γερμανία να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, εγκαθιστώντας 1,8 GW και 1,1 GW αντίστοιχα. Για το 2019 τα offshore αιολικα αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των νέων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, εν συγκρίσει με το 5% το 2015.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της το GWEC, εκτιμάται ότι πάνω από 50GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος πρόκειται να εγκατασταθούν στην πενταετία 2020-2024, καθώς υλοποιούνται έργα σε αναδυόμενες αγορές με φιλόδοξους στόχους για offshore αιολικούς σταθμούς όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα.

Ωριμάζουν οι συνθήκες εντός συνόρων

Και στην Ελλάδα πάντως αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να «ξεκλειδωθεί» η δυνατότητα για ανάλογες επενδύσεις. Το στοίχημα εδώ αποτελεί η γρήγορη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξή τους, δεδομένου ότι έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη από την προηγούμενη χρονιά για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο, με την πρώτη επίσημη επίσκεψη να πραγματοποιείται από τη νορβηγική Equinor.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, στις αρχές του μήνα όμως μεγάλες εταιρείες από διάφορες χώρες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην ελληνική αγορά μέσω της εν λόγω τεχνολογίας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο καθιστούν τη χώρα μας έναν πρόσφορο επενδυτικό προορισμό δεδομένων των γενικά ήπιων κυματικών συνθηκών και των μελτεμιών, ωστόσο κεντρικό ζητούμενο παραμένει η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την υλοποίησή τους.

Πάντως, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κορεσμός της χερσαίας αιολικής ισχύος, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ως μία σοβαρή εναλλακτική η οποία σε κάθε περίπτωση αναμένεται να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας όσο και για την ελληνική οικονομία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV