Νίκος
Καραγιάννης

Πυρετώδεις επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 45,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένονται στον κλάδο της Ενέργειας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης του Ίνστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με την προϋπόθεση βέβαια η χώρα να παραμείνει σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης (μέσου ρυθμού 1,5%) για τα επόμενα χρόνια.

Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να συγκεντρώσει η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων προσελκύοντας κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ ενώ κατά σειρά θα ακολουθήσουν τα αιολικά (που έχουν ήδη αξιόλογη δυναμική) με 8,2 δισ. ευρώ, τα φωτοβολταϊκά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με 5,5 δισ. ευρώ έκαστο, οι έρευνες και η παραγωγή υδρογονανθράκων με 5 δισ. ευρώ, οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (φυσικού αερίου, λιγνιτικές κ.α.) με 3 δισ. ευρώ  και το φυσικό αέριο με 2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ΙΕΝΕ, στόχος της χώρας είναι η μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, η οποία κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στο 73,6% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στο 53,6%.

Οι εκτιμήσεις πάντως μιλούν για σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω μείωσης της ζήτησης από την πτωτική δημογραφική εξέλιξη της Ελλάδας, της παράλληλης βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας (λόγω ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων για παράδειγμα) και της αύξησης της εγχώριας παραγωγής που δρομολογείται ήδη μέσω των αυξανόμενων επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Τα στερεά καύσιμα ωστόσο θα διατηρήσουν την παρουσία τους στο ενεργειακό ισοζύγιο για αρκετά χρόνια ακόμα αν και αναμένεται μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο με παράλληλη αύξηση της ζήτησης «πράσινης» ενέργειας η οποία θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Εκτίμηση του ΙΕΝΕ είναι ότι το 2020 με την λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ θα διακινούνται μέσω Ελλάδας σε ετήσια βάση, 13-14 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ενώ το 2030 με την προσθήκη νέων αγωγών (π.χ. IGB, EastMed κ.α.), σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα, FSRU Αλεξανδρούπολης) που βρίσκονται τώρα σε φάση λειτουργίας, σχεδιασμού ή ανάπτυξης, οι ποσότητες αυτές αναμένεται να εκτοξευθούν στα 30 δισ. κ.μ., ή αλλιώς στο  εντυπωσιακό 6% της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης, επιβεβαιώνοντας το νέο ρόλο της χώρας σε ένα σημαντικό ενεργειακό hub της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV