Νίκος
Καραγιάννης

Ρεκόρ απορροφησιμότητας παρουσίασαν τα έργα για την ανάπτυξη του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση “Και Αρχαία και Μετρό” την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος μόνο το 2017, απορροφήθηκαν από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στα δύο έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, της βασικής γραμμής και της επέκτασης της γραμμής προς
Καλαμαριά, 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ.Μυλόπουλος τόνισε ότι γενικά η Αττικό Μετρό Α.Ε. αναγορεύθηκε πρωταθλήτρια το 2017 στην απορροφητικότητα των αντίστοιχων πόρων. Στην παρουσίαση των διαγραμμάτων απορροφήσεων φαίνεται ότι ήδη για το 2018 έχει παρουσιαστεί απορρόφηση τον πρώτο μήνα περίπου 10εκατ.ευρώ δείχνοντας ότι η δυναμική των έργων συνεχίζει να είναι υψηλή.

Μέχρι σήμερα τα έργα στη Βασική Γραμμή Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία έχουν ολοκληρωθεί κατά το 100% των δίδυμων σηράγγων, το 95% των αρχαιολογικών εργασιών, το 84% των έργων πολιτικού μηχανικού, το  45% των αρχιτεκτονικών εργασιών και το 7% των έργων Η/Μ. Το συνολικό εκτελεσθέν ποσοστό της βασικής γραμμής ανέρχεται σήμερα σε 60%. Συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια έχει υπάρξει 20% πρόοδος του έργου (από 40% σε 60%).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ
Φέτος όπως άλλωστε σας έχει ήδη ενημερώσει το ypodomes.com αναμένονται δύο σημαντικά γεγονότα στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου. Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση του Αμαξοστασίου, που αξίζε να αναφερθεί ότι θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ. Μετά θα γίνει μετεγκατάσταση των γραφείων της Αττικό Μετρό στο νέο κτιριακό συγκρότημα.

Το δεύτερο είναι η περίφημη έλευση των συρμών του Μετρό Θεσσαλονίκης, κάτι που αναμένεται να γίνει προς το τέλος του έτους. Οι συρμοί θα μεταφερθούν στο Αμαξοστάσιο για τους σχετικούς ελέγχους ασφαλείας και κατόπιν να κριθούν έτοιμοι για χρήση.

Αυτό που θα χρειαστεί να περιμένουμε και το οποίο θα συμβεί εντός του 2019 είναι η ολοκλήρωση της επιδομής στο τμήμα Συντριβάνι-Νέα Ελβετία αλλά και των Η/Μ, προκειμένου να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια που είναι κατά κάποιο τρόπο, το “κύκνειο άσμα” του πολύπαθου έργου. Το 2019 αναμένεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής των σταθμών που θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της Αττικό Μετρό, “διαμάντια” αντίστοιχα με εκείνα της Αθήνας.

Η ολοκλήρωση τους θα μας οδηγήσει στην ιστορική στιγμή της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του Μετρό, που έχει προσδιορισθεί για τις 20 Νοεμβρίου του 2020. Εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις το Μετρό της Θεσσαλονίκης έστω και στο πρώτο του τμήμα των 9 σταθμών θα λειτουργήσει έπειτα από 14,5 χρόνια έργων και έπειτα από σχεδόν 21 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.

Η συνέχεια όπως και ο ίδιος ο καθηγητής και Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ανέφερε είναι γνωστή. Στις αρχές του 2021 θα λειτουργήσει και η δεύτερη γραμμή, η λεγόμενη και “Γραμμή Καλαμαριάς” από Πατρίκιο μέχρι Μίκρα με 5 νέους σταθμούς, ενώ τέλη του 2021 αρχές του 2022 θα λειτουργήσει και το ανατολικό τμήμα της βασικής γραμμής από το Συντριβάνι μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό συμπληρώνοντας το πάζλ της πρώτης γενιάς έργων Μετρό για τη Θεσσαλονίκη.

Για το μέλλον του Μετρό και τις επεκτάσεις ο κ.Μυλόπουλος σημείωσε πως εντός του 2018 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για τις 2 επεκτάσεις προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη (προς Ευκαρπία και Κορδελιό) οι οποίες είναι οι μετακινήσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος και να ξεκινήσουν οι εκσκαφές του κανονικού έργου. Για τον σκοπό αυτό (και εξαιτίας της τεράστιας απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το έτος 2017), υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ποσού των 30.000.000 ευρώ.

Σχετικά με την επέκταση προς το Αεροδρόμιο (από Μίκρα έως Αεροδρόμιο) «Μακεδονία» αυτή τη στιγμή μελετάται και εξετάζεται η πιθανότητα να είναι υπέργεια, μια «ελαφριά» λύση δηλαδή, προκειμένου να εξασφαλίσει μικρότερο κόστος και συντομότερη διάρκεια κατασκευής, αφού θα αποφευχθούν η διάνοιξη υπογείων σηράγγων, οι υπόγειοι σταθμοί και οι απαλλοτριώσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV