Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μονόδρομο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και για αυτό το λόγο προβλέπεται μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου μέχρι το 2030.
Το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με το ορίζοντα το 2030, προβλέπει παρεμβάσεις στις μεταφορές, στα κτίρια και στην ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ “απλώνει χαλί” για την ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών ΑΠΕ και προβλέπει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ να αγγίζει τα 28 GW και να ξεπερνάει τα 35 GW μαζί με την αποθήκευση.
Ξεκάθαρες επιδιώξεις των νέων κατευθυντήριων γραμμών είναι το “πρασίνισμα” της ενέργειας. Η μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης. Η ενεργειακή μετάβαση θα επιτευχθεί με βασικά στοιχεία την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει πως το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από ΑΠΕ. Κυρίαρχη τεχνολογία για “πράσινη” ενέργεια όπως αναμένεται είναι τα φωτοβολταϊκά και ακολουθούν τα αιολικά, ενώ προβλέπεται πως μέχρι τότε θα έχουν πάρει σάρκα και οστά τα πρώτα υπεράκτια αιολικά.
Η επιτάχυνση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς των ΑΠΕ, δεν υπάρχει η δυνατότητα να πετύχουν οι στόχοι και να αυξηθεί η ισχύς των ΑΠΕ αν δεν αναπτυχθούν υποδομές και στη θάλασσα.
Το εθνικό σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξει προσθήκη περισσότερων από 12 GW πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και υπεράκτιων αιολικών.
Η κατανομή των ΑΠΕ
Μέχρι το 2030 οι εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να είναι ως εξής:
φωτοβολταϊκά 14,1 GW
αιολικά 7,1 GW
υπεράκτια αιολικά 2,7 GW
υδροηλεκτρικά 4 GW
υπόλοιπες ΑΠΕ 0,8 GW.
Έμφαση στην αποθήκευση
Το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ προβλέπει και ανάπτυξη των υποδομών αποθήκευσης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Υπουργείου περιβάλλοντος και Ενέργειας η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος είναι η εξισορρόπηση και η σταθεροποίηση του συστήματος. Η εγκαταστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 θα φτάνει στα 8,1 GW .
Πιο αναλυτικά, τα 5,6 GW θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.
Είσοδος του υδρογόνου
Όσον αφορά το υδρογόνο προβλέπεται να υπάρξει αύξηση της διείσδυσης του κυρίως στις μεταφορές. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για να γίνουν κινήσεις ώστε να μπει και στην ηλεκτροπαραγωγή υπό προϋποθέσεις. Άλλωστε όπως σημειώνεται υπάρχει έντονη κινητικότητα στον τομέα του υδρογόνου το οποίο, σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ, μπορεί να δώσει αξία στη χώρα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μονόδρομο κι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλους. Σε αυτό το πλαίσιο το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν με ποσοστό 80% στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπροσθέτως το 47% της θέρμανσης κα ψύξης κτιρίων θα προέρχεται από ΑΠΕ, όπως και το 32% των μεταφορών (μέσω υδρογόνου).
Τα μερίδια της ηλεκτροπαραγωγής
Κλείνοντας όσον αφορά τη συμμετοχή στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής το 2030 αναμένεται να είναι “πράσινο” σε ποσοστό 80%.
Το ΕΣΕΚ προβλέπει πως στο τέλος της δεκαετίας τη μερίδα του λέοντος στο σύστημα αναμένεται να έχουν τα φωτοβολταϊκά με 19,8 TWh και τα αιολικά με 18. Τα υπεράκτια αιολικά θα συμβάλουν με 10 TWh. Το φυσικό αέριο θα προσφέρει στο σύστημα 12 TWh. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακά την απόσυρση του φυσικού αερίου και την αντικατάσταση από ΑΠΕ και υδρογόνο.
Αντίστοιχα μεγάλοι αναμένεται να είναι και οι προϋπολογισμοί για την υλοποίηση επενδύσεων και έργων που θα σπρώξουν το σύστημα στην καθαρή ενέργεια.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο διάστημα 2026-2030 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα ηλεκτρικά δίκτυα και περίπου 2,5 δισ. ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι επενδύσεις τέτοιων κεφαλαίων αναμένεται να τονώσουν την απασχόληση μέσω νέων θέσεων εργασίας.
Τέλος , το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV