Βαγγέλης
Θάνος

“Πράσινο φως” άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022‐2026 της ΔΕΔΑ. Το πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, για το χρονικό διάστημα 2022-2026 προβλέπει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις που δρομολογεί η ΔΕΔΑ με στόχο τη  μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου της, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

Όπως σημειώνει η Αρχή, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2026 δεν εντάσσονται νέες περιοχές σε σύγκριση με το εγκριθέν Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τους ακριβείς αριθμούς χιλιομέτρων δικτύου και εκτιμώμενων συνδέσεων. Υπάρχει επίσης πιο λεπτομερής σχεδιασμός του δικτύου στους Δήμους Άργους και Ναυπλίου οι οποίοι απεντάχθηκαν στο προηγούμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Η ΔΕΔΑ, έχει στο χαρτοφυλάκιο της δήμους που ανήκουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εταιρεία έχει εισηγηθεί την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε συνολικά 7 περιφέρειες και 39 Δήμους. Η ανάπτυξη του δικτύου σε όλες τις περιοχές έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αναπτυχθεί το δίκτυο, στο οποίο θα γίνονται παράλληλα συνδέσεις και η πύκνωση αυτών θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Δίκτυο Διανομής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υφίσταται δίκτυο φυσικού αερίου στους Δήμους Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Νέστου, Ξάνθης, Προσοτσάνης και Τοπείρου. Ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 13,227 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 467,46 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Πέραν της περαιτέρω ανάπτυξης στα όρια των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Κομοτηνής και Ξάνθης, προτείνεται η επέκταση του δικτύου στην πόλη της Καβάλας μέσω σύνδεσης με τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ, όπως επίσης και στην πόλη της Ορεστιάδας μέσω CNG. Προτείνεται επίσης επέκταση του δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, και συγκεκριμένα στον δήμο Ιάσμου, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και λοιποί εμπορικοί πελάτες της περιοχής.

Δίκτυο Διανομής Κεντρικής Μακεδονίας

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει δίκτυο στους Δήμους Αλεξάνδρειας, Αμφίπολης, Κατερίνης, Κιλκίς, Νέας Ζίχνης και Σερρών. Η ΔΕΔΑ προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 57 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 357 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Πέραν της περαιτέρω ανάπτυξης στα όρια των Δήμων Αλεξάνδρειας, Κατερίνης, Κιλκίς και Σερρών, προτείνεται η επέκταση του δικτύου στις πόλεις της Βέροιας και των Γιαννιτσών αρχικά μέσω CNG και εν συνεχεία μέσω αγωγού μέσης πίεσης, σε σύνδεση με το δίκτυο μέσης πίεσης της πόλης της Αλεξάνδρειας

Δίκτυο Διανομής Στερεάς Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δίκτυο υπάρχει στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Θηβαίων, Λαμιέων, Τανάγρας και Χαλκιδέων. Ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 48,92 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 334,38 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Πέραν της περαιτέρω ανάπτυξης στα όρια των Δήμων Θηβαίων, Λαμιέων, Τανάγρας και Χαλκιδέων, προτείνεται η επέκταση του δικτύου στους Δήμους Λεβαδέων και Στυλίδος μέσω αγωγού μέσης πίεσης, καθώς και στην πόλη της Άμφισσας του Δήμου Δελφών και στην πόλη του Καρπενησίου μέσω CNG

Δίκτυο Διανομής Πελοποννήσου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα υφίσταται δίκτυο διανομής μόνο στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, στο οποίο είναι συνδεδεμένη μόνο μία βιομηχανική μονάδα. Ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 15 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 60 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου, με τροφοδότηση από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ

Δίκτυο Διανομής Δυτικής Μακεδονίας

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν υφίσταται σήμερα δίκτυο διανομής. Ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 120,496 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 238 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στις πόλεις της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας, του Άργους Ορεστικού και των Γρεβενών (με CNG). Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας να τροφοδοτηθούν μέσω του αγωγού TAP, ωστόσο προτιμήθηκε η τροφοδότηση μέσω CNG/LNG για λόγους κόστους. Συγκεκριμένα για την πόλη της Φλώρινας, η λύση αυτή είναι προσωρινή, αφού αναμένεται να συνδεθεί με τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ που θα κατασκευαστεί εντός της δημοτικής ενότητας Πτολεμαΐδας εντός του 2023. Από τον αγωγό αυτό θα τροφοδοτηθεί και η περιοχή της Κοζάνης.

Δίκτυο Διανομής Ηπείρου

Στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν υφίσταται σήμερα δίκτυο διανομής. Ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 15,61 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 149 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής 18 πίεσης στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, που θα τροφοδοτούνται μέσω 7 σταθμών αεριοποίησης LNG.

Δίκτυο Διανομής Δυτικής Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υφίσταται σήμερα δίκτυο διανομής. Ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου μέσης πίεσης 19 bar κατά 18,75 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 189,25 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί δίκτυο στις πόλεις του Πύργου, του Αγρινίου, του Ρίου, της Πάτρας καθώς και της βιομηχανικής περιοχής της τελευταίας. Η τροφοδότηση των περιοχών αυτών θα γίνει μέσω 7 σταθμών αεριοποίησης.

Οι επενδύσεις και τα έργα στο τομέα του φυσικού αερίου αποτελούν προστιθέμενη αξία τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στην οικονομία. Η χρήση φυσικού αερίου και νέων καυσίμων στο μέλλον, αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές και παράλληλα να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα ορυκτά καύσιμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV