Newsroom

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη τη τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας πολλών επαγγελματικών κλάδων. Και ενώ ήδη το ΑΙ επηρεάζει σημαντικά την αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών, τη λήψη ακριβέστερων αποφάσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε τομείς όπως η υγεία και η μηχανική αυτοκινήτων, το λανσάρισμα του ChatGPT ήρθε για να ανατρέψει την καθημερινότητα όλων, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια χρήστες σε 2 μόνο μήνες. Σε συνδυασμό και με την εκθετική αύξηση της χρήσης smartphones αλλά και Social media, o παγκόσμιος όγκος δεδομένων έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια. Η αποθήκευση, επεξεργασία αλλά και δημιουργία ενός τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων, με τέτοια ταχύτητα, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη ισχυρών κέντρων δεδομένων (Data Centres).

Παρέχοντας την υποδομή για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, τα κέντρα δεδομένων έχουν καταστεί η ραχοκοκαλιά των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακήμετάβαση της αποθήκευσης δεδομένων από τοπικούς διακομιστές στο cloud και τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται το ΑΙ, η McKinsey προβλέπει τριπλασιασμό της ζήτησης για data centers μέχρι το 2030. Όλο και περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, αυξάνοντας το ποσοστό των χρηματοοικονομικών πόρων για κέντρα δεδομένων που επενδύθηκε στην Ευρώπη από 6% το 2022 σε 20% το 2023 και σε 29% το πρώτο τετράμηνο του 2024. Ο ετήσιος όγκος επενδύσεων σε data centers αναμένεται να ανέλθει σε 49 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τη McKinsey.

Με τις τράπεζες να χρηματοδοτούν μόνο το 50% των δανείων σε έργα υποδομής, το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια, με ευέλικτες, προσαρμοσμένες λύσεις, όπως η ενδιάμεση χρηματοδότηση (mezzanine financing). Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν είτε κέντρα δεδομένων συνεγκατάστασης, δηλαδή εγκαταστάσεις που προσφέρουν στις εταιρείες την ευκαιρία να φιλοξενήσουν τους διακομιστές και τις υποδομές πληροφορικής τους σε ένα κοινό κέντρο δεδομένων, είτε κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, που προσφέρουν όχι μόνο υπηρεσίες cloud αλλά και την υποδομή για την αποδοτική επεξεργασία και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, για την κάλυψη των αναγκών των τεχνολογικών κολοσσών.

Όμως, η λειτουργία τόσο μεγάλων κέντρων δεδομένων απαιτεί την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο για τη λειτουργία των διακομιστών, αλλά και για την ψύξη τους και για τη λειτουργία διαφόρων άλλων υποστηρικτικών συστημάτων. Να σημειωθεί ότι η ενέργεια που καταναλώνεται από ένα μόνο ράφι διακομιστών σε ένα σύγχρονο κέντρο δεδομένων που έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα να καλύπτει διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης είναι περίπου τετραπλάσια από εκείνη ενός ραφιού διακομιστών σε ένα συμβατικό κέντρο δεδομένων.

Η αποδοτική χρήση της ενέργειας αποτελεί, συνεπώς, σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων κέντρων δεδομένων. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σήμερα τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικές πηγές, είναι κατανοητό γιατί οι επενδύσεις που στοχεύουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κέντρων δεδομένων μέσω καθαρών μορφών ενέργειας είναι πρωτίστως βιώσιμες, αλλά και οικονομικά ελκυστικές.

Η ανάπτυξη των λεγόμενων «πράσινων κέντρων δεδομένων» αποτελεί λύση που μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση του υψηλού οικολογικού αποτυπώματος που προκύπτει από τη διαδικασία αποθήκευσης, επεξεργασίας και δημιουργίας δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμα και χωρίς την ενεργοποίηση συμβατικών μηχανισμών που χρησιμεύουν για τη διατήρηση των εσόδων του έργου, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συσχετίζονται συνήθως με το ποσοστό πληθωρισμού. Η ανθεκτικότητα αυτών των έργων υποδομής μειώνει τη μεταβλητότητά τους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Σήμερα, η ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του παγκόσμιου όγκου δεδομένων ωθεί τις επενδύσεις σε σύγχρονα κέντρα δεδομένων που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις αυτής της αγοράς, η Aquila Group αναπτύσσει σύγχρονα κέντρα δεδομένων με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV