Νίκος
Καραγιάννης

Υπό εξέταση τίθεται η εκ νέου ενεργοποίηση του διαγωνισμού για την επέκταση του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία βάσει του αρχικού σχεδίου θα άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ και θα μεγάλωνε την δυνατότητα διακίνησης επιβατών γεωμετρικά από 27 εκατ. επιβάτες που είνα σήμερα σε περίπου 40 εκατ. επιβάτες. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθηκές θεωρείται ως mission impossible.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας που το 2019 έκανε ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 25,5 εκατ. επιβάτες, είχε προχωρήσει σημαντικά στην προετοιμασία της μεγάλης αυτής επένδυσης και το master plan είχε εγκριθεί στις αρχές του περασμένου έτους. Το έργο πάγωσε με την επέλαση της πανδημίας που επηρέασε σε ακραίο βαθμό το πτητικό έργο του αεροδρομίου.

Το έργο εφόσον μπορέσει να μπει σε τροχιά ενεργοποίησης και υλοποίησης από το 2022 θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας. Ουσιαστικά μαζί με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, την ενεργοποίηση του διαγωνισμού για την Καλαμάτα, τον νέο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο Πάρου και τον διαγωνισμό για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, θα αποτελέσουν την νέα γενιά έργων σε αεροδρόμια στην τρέχουσα δεκαετία.

Ο παγωμένος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ

Εχθές εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ από το ΚΥΣΟΙΠ και μέσα στα πλάνα υπάρχει και ο “παγωμένος” διαγωνισμός για την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Να θυμίσουμε πως ενώ το 2019 έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες για να τρέξει η σχετική διαδικασία, ωστόσο η πανδημία του covid-19 πάγωσε τη συνέχεια του διαγωνισμού.

Να θυμίσουμε πως μέσα στο 2019 (22.2.19) είχε κυρωθεί η χρονική επέκταησ της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια, μέχρι το 2046, τον Ιούνιο προκηρύχθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος και στις 29 Οκτωβρίου 2019 συνολικά δέκα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν το ενδιαφέρον τους.

Από αυτά, στις 31/01/2020 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε εννέα (9) επενδυτικά σχήματα για τη Β’ φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) και εξήγγειλε την έναρξη της Β’ φάσης του διαγωνισμού. Όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, “Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης θα καθορίσει το χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού”.

Τα στατιστικά του Ελ.Βενιζέλος

Σε χαμηλά ποσοστλα κινήθηκε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου και τον Απρίλιο λόγω της παρατεινόμενης περιόδου καραντίνας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και της Ελλάδας. Ωστόσο αξίζει να παρατηρήσουμε ότι υπήρξε σημαντική άνοδος σε σχέση με τον Μάρτιο τόσο στις εσωτερικές πτήσεις (159 χιλ. επιβάτες από 120) και στις εξωτερικές (317 χιλ. έναντι 240 χιλ). Σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα το 2019 η πτώση φτάνει το -84%.

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τους επιταχυνόμενους εμβολιασμούς, το πράσινο πιστοποιητικό και την άρση των απαγορεύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η μετρημένη αισιοδοξία ότι τα στατιστικά θα βελτιωθούν σημαντικά.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 990 χιλιάδων επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 71,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 84,4% σε σχέση με την κίνηση του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 54,3% και 79,5% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020 και 75,2% και 88,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2019.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας