Newsroom

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις διαδικασίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ. Πρόκειται για τον πρόσφατο κύκλο αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά, αιολικά, υβριδικά και υδροηλεκτρικά έργα, ο οποίος και έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα η ΡΑΕ είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού, η οποία και τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ την τιμητική τους έχουν μεγάλες εταιρίες που επιδιώκουν να αυξήσουν περαιτέρω τη διείσδυση τους στα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας.

Να υπενθυμίσουμε πως η Βεβαίωση Παραγωγού που εκδίδει η ΡΑΕ αποτελεί το πρώτο αδειοδοτικό βήμα για να ακολουθήσει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και εν τέλει να δοθούν οι όροι σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει το έργο στην κατασκευή του.

Οι αιτήσεις Ιουνίου

Τα εν λόγω έργα αφορούν σε αιτήσεις που έγιναν προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μεταξύ 1ης και 10ης Ιουνίου 2021. Και εδώ είχαμε ένα “τσουνάμι” αιτήσεων, καθώς υπεβλήθησαν συνολικά 743 αιτήματα για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 17,3 GW.

Εάν συνυπολογίσουμε και τους δύο κύκλος που έχουν προηγηθεί (Φεβρουάριος 2021 και Δεκέμβριος 2020) τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα πακέτο 71,76 GW, γεγονός και το οποίο δημιούργησε προβληματισμούς, καθώς βάσει του ΕΣΕΚ υπάρχει χώρος για 9 GW έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα έως το 2030.

Προς τούτο η ΡΑΕ θα εφαρμόσει το μέτρο της πληρωμής εγγυητικής επιστολής από τις αιτούμενες εταιρίες, η οποία θα ανέρχεται στα 35.000 ευρώ ανά MW και θα ισχύει για αιτήσεις του νέου κύκλου, ο οποίος και αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του Οκτωβρίου

Εντούτοις, η ΡΑΕ ολοκληρώνει τη διαδικασία και όπως φαίνεται και σε αυτό τον κύκλο την πρωτοκαθεδρία έχουν τα φωτοβολταϊκά που ανέρχονται στα 12,7 GW, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα αιολικά πάρκα με 4,1 GW.

Σημαντικό είναι πως και σε αυτό τον κύκλο αιτήσεων βλέπουμε μεγάλο αριθμό προτάσεων που έχουν κατατεθεί από εγχώριους παίκτες με εμπειρία στην ενεργειακή αρένα, όπως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗΑΝ.

ΤΕΝΕΡΓ

Ξεκινώντας από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρατηρούμε πως η εταιρεία επικεντρώνει στα φωτοβολταϊκά καθώς οι αιτήσεις ανέρχονται συνολικά στα 420 MW, τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν στη Λάρισα. Να υπενθυμίσουμε πως η εισηγμένη έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗΑΝ στη Μεγαλόπολη συνολικής ισχύος 50 MW, ενώ έχει αναλάβει και την κατασκευή επιπλέον 15 MW στην Κοζάνη.

Επιπλέον, η εταιρία δρομολογεί και την κατασκευή επιπλέον 265 MW πλωτών φωτοβολταϊκών σε 3 λίμνες. Πρόκειται για τα έργα στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου ισχύος 120, 103 και 42 MW αντίστοιχα με το κόστος επένδυσης να ανέρχεται στα 170, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί.

Ταυτόχρονα η ΤΕΝΕΡΓ συνεχίζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, καθώς στον κύκλο Ιουνίου είχε καταθέσει αιτήσεις για ένα αιολικό ισχύος 80 MW στην Εύβοια, όπου δρομολογείται και το Καρυστία Project που αφορά σε αιολικά πάρκα ισχύος 360 και συνολική αξίας 585 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από το 2020.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί η εταιρία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος MW σε συνεργασία με την Ocean Winds, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της γαλλικής Storengie με την πορτογαλική EDP Renewables . Το πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ έχει ορίζονται δεκαετίας, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή για το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια και παραθαλάσσια αιολικά πάρκα, το οποίο εκτιμάται πως θα “κλειδώσει” εντός του έτους.

ΔΕΗΑΝ

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗΑΝ έχει κάνει αίτησγη για ένα σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 105 MW στον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη, ο οποίος και συνδέεται άρρηκτα με το masterplan απολιγνιτοποίησης. Επιπλέον, η ΔΕΗΑΝ έχει κάνει αιτήσεις και για δύο υβριδικά έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5,8 MW στη Ρόδο και την Αστυπάλαια.

Να υπενθυμίσουμε πως εκτός από τα έργα συνολικής ισχύος 280 MW που τελούν υπό κατασκευή σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη, η ΔΕΗΑΝ τρέχει και έναν διαγωνισμό για ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 64MW στο Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ και την αποσφράγιση των προσφορών να τοποθετείται στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα σχεδόν 1 GW έργων ΑΠΕ, τα οποία αφορούν την κοινοπραξία της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, αναμένουν να πάρουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και έπειτα να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Πρόκειται για έργα τα οποία ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1,9 GW και αξίας 1 δισ. ευρώ για ΑΠΕ στο Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάνει και σε αυτό τον κύκλο την εμφάνισή του πάλι με αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 97 MW στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στη Ροδόπη και τον Έβρο, ισχύος 42 και 55 MW αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρωταγωνίστησε στον τομέα των επενδύσεων των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, καθώς τον Μάρτιο του 2021 ανακοινώθηκε πως η επενδυτική του πρόταση με την πορτογαλική EDPR εντάχθηκε στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Πρόκειται για mega cluster αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470 MW, που θα αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα και 104 ανεμογεννήτριες, με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΛΠΕ

Κλείνοντας σημαντική αντιπροσώπευση στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων για έργα ΑΠΕ έχουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια μέσω της θυγατρικής ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, η οποία αξιώνει 186 MW σε έργα ΑΠΕ. Πρόκειται για 7 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αναπτυχθούν στη Λάρισα.

Να υπενθυμίσουμε πως τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλλει αιτήσεις και σε προηγούμενο κύκλο της ΡΑΕ για έργα ΑΠΕ στα Τρίκαλα. Υπό αυτό το πρίσμα και την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού των 204 MW στην Κοζάνη έως τα τέλη του έτους, το οποίο βρίσκεται στο 65% των συνολικών εργασιών του όπως και ανακοινώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄Εξαμήνου, τα ΕΛΠΕ είναι ακόμα πιο κοντά στο στόχο τους για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025  και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV