Newsroom

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του έργου “Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου”.

Η κατασκευή του έργου βασίζεται στους ακόλουθους κύριους άξονες:

• Αντιμετώπιση του κτιρίου ως μνημείου και αποκατάσταση του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό. Αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ανάδειξη του θεατρικού χώρου και αναίρεση των κατά καιρούς άστοχων επεμβάσεων.

• Λειτουργική μετατροπή σε κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων. Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση. Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων.Εναλλακτικές δυνατότητες πολλαπλών και ανταποδοτικών χρήσεων, που θα συνάδουν το επίπεδο ποιότητας του χώρου.

• Αξιοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του ΕΘΡ. Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης.Το έργο έχει προϋπολογισμό 13, 89 εκατ ευρώ (αξία με ΦΠΑ 17,22 εκατ). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 20/02/2023 και η αποσφράγιση θα πραγματοποιηθεί στις 24/02/2023.

To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU. Ειδικότερα χρηματοδοτείται με 16.800.000,00 ευρώ από το έργο «SUB. 1.9 – Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου», του  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναθέτουσα Αρχή είναι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με την προκήρυξη η η σύμβαση θα έχει διάρκεια 24 μήνες (2 χρόνια).

Ταυτότητα έργου

Η κατασκευή του έργου βασίζεται στους ακόλουθους κύριους άξονες:

• Αντιμετώπιση του κτιρίου ως μνημείου και αποκατάσταση του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ανάδειξη του θεατρικού χώρου στο πνεύμα της αρχικής σύλληψης από τον αρχιτέκτονα Α. Bernabiti. Αναίρεση των κατά καιρούς άστοχων επεμβάσεων.

• Λειτουργική μετατροπή σε κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων. Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση. Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού βεληνεκούς, και δυνατότητα πειραματικών εφαρμογών. Εναλλακτικές δυνατότητες πολλαπλών και ανταποδοτικών χρήσεων, που θα συνάδουν το επίπεδο ποιότητας του χώρου.

• Αξιοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του ΕΘΡ, τη χρήση συμβατών σύγχρονων συστημάτων, ΑΠΕ και εφαρμογή συστημάτων φυσικού φωτισμού και δροσισμού στα πλαίσια των σύγχρονων απαιτήσεων λειτουργικότητας. Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου, αλλά και ανάδειξη του κτηρίου όχι μόνο ως «δοχείου πολιτισμού», αλλά και ως αντικειμένου με δική του πολιτιστική υπεραξία.

Ο Φορέας Υλοποίησης αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δια του ΥΠΠΟΑ, που αποτελεί το Υπουργείο Ευθύνης στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» και κωδικό 16293. Το Έργο υλοποιείται σύμφωνα με το υποβληθέν ΤΔΕ και περιλαμβάνει:

A) Εκπόνηση μελετών σε φάση μελετών εφαρμογής: Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατική Μελέτη, Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας, Ακουστική Μελέτη και Μελέτη ηχομόνωσης, Ακουστικές μετρήσεις, Μελέτη Σκηνής, Μελέτη Θεατρικού φωτισμού, Μελέτη ενισχυμένου ήχου, Μελέτη Προβολών, Μελέτη Συνεδριακού – Μεταφραστικού, Μελέτη ενδοεπικοινωνίας, Μελέτη Public Address, Μελέτη Stage Manager, Μελέτη τηλεδιασκέψεων, Μελέτη χώρων ηχογραφήσεων & control room πειραματικής αίθουσας, Μελέτη Χώρου κύριου control room – διάταξη εξοπλισμού, Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), Γεωτεχνική μελέτη και Έρευνα.

B) Εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου και ειδικότερα οικοδομικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εργασίες, καθώς και οι εργασίες που απαιτούνται για τη σύγχρονη λειτουργία όλων των υφιστάμενων χώρων, αλλά και των απαιτούμενων νέων για την εγκατάσταση H/M εξοπλισμού.

Περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες οικοδομικές διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του Συνεδριακού-Μεταφραστικού κέντρου, των οπτικοακουστικών μέσων, των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και συστημάτων ασφάλειας, του θεατρικού φωτισμού κλπ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV