Βαγγέλης
Θάνος

Τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της ενέργειας έχει δεχτεί μεγάλες αναταράξεις. Η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή κρίση τον κλάδο, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) να τίθενται στο προσκήνιο. Πολλοί τα αμφισβητούν και πολλοί παραδέχονται πως είναι η μοναδική λύση για φθηνή ενέργεια και σταθερή διεθνή ασφάλεια.

Η ενεργειακή μετάβαση ήταν , ούτως ή άλλως, ένα απαιτητικό εγχείρημα το οποίο γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο με τις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο παρά τα πολλά αρνητικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, η ζήτηση για έργα ΑΠΕ παραμένει σε ψηλό επίπεδο , με τους επενδυτές να δείχνουν αποφασιστικότητα. Γεγονός που κάνει τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναδεικνύοντας τις ως ρεαλιστική λύση με πολλαπλά οφέλη.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε δεκάδες βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για αιολικούς σταθμούς όσο και για φωτοβολταϊκά πάρκα, με τη ισχύς τους να ξεπερνάει τα 2.000 MW.

Ανάμεσα στις πολλές βεβαιώσεις φιγουράρουν ονόματα ξένων και ελληνικών εταιρειών με μεγάλη εμπειρία και ενεργό χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ. Επίσης αποδεικνύεται με εμφατικό τρόπο πως η ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί έναν τομέα ευκαιριών για αυτό και έχει μπει στο ενδιαφέρον και των ξένων.

AKUO GREECE

Ανάμεσα στα ονόματα που ξεχωρίζουν βρίσκεται η AKUO GREECE. Πρόκειται για θυγατρική της γαλλικής AKUO, η οποία είναι ένας παγκόσμιος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας καθώς κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων με ισχύ που ξεπερνά το 1,2 GW.

Η εταιρεία εξασφάλισε βεβαιώσεις για τέσσερις φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 286 MW. Τα σχέδια προβλέπουν:
– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 49 MW στους Δήμους Λαρισαίων και Παλαμά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος παραγωγής 79 MW στο Δήμο Εορδαίας , στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 109 MW στους Δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 49 MW στο Δήμο Προσοτσάνης , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η εταιρεία θέλει να διευρύνει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Ελλάδα. Στις 16 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Σπυρόπουλος Α.Ε., μια τεχνικο-εμπορική εταιρεία, με σκοπό την ίδρυση της GEARS Α.Ε. (Green Energy Aggregator Services), ενός νέου Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Akuo, η GEARS υπέγραψε τις πρώτες της συμβάσεις και θα εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περισσότερα από 55MW από Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, νέοι Σταθμοί ΑΠΕ σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στο χαρτοφυλάκιο εκπροσώπησης της GEARS κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Εnel Green Power

Ισχυρό παρών στα έργα δηλώνει και ο ενεργειακός κολοσσός της Εnel. Η εταιρεία Εnel Green Power, μέλος του Ομίλου Enel, εξασφάλισε τρεις βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ισχύς 185 MW . Σύμφωνα με το σχέδιο οι βεβαιώσεις αφορούν:

– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος παραγωγής 83 MW στο Δήμο Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 52 MW στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW στο Δήμο Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Να υπενθυμίσουμε πως η Εnel Green Power ήδη έχει στο ενεργητικό της έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς έχει ολοκληρώσει ένα φωτοβολταϊκό στην περιοχή «Άγιος Ιωάννης-Βαμβακιές» Βέροιας, με ισχύ 9.568 MW.

Ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ακόμα φωτοβολταϊκό έργο στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, συνολικής επένδυσης 55 εκατομμυρίων ευρώ. Σ

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το καλοκαίρι του 2023.

Τέλος, η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο 1.7 GW, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες.

EDPR ΕΛΛΑΣ 2

Βεβαίωση για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 69,99 MW χορηγήθηκε και στην EDPR ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στο Δήμο Τεμπών, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η εταιρεία συνεργάζεται με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την από κοινού ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV