Βαγγέλης
Θάνος

Τσουνάμι αδειών παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνουν οι μεγάλοι όμιλοι να μπουν στο χώρο.

Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν το μέλλον στον τομέα της ενέργειας και ως εκ τούτου κερδίζουν και τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την παραγωγή από ΑΠΕ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι μεγάλες εταιρείες αποτελούν οι άδειες παραγωγού που εξέδωσε η ΡΑΕ το πρώτο μισό του Νοεμβρίου . Μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του τρέχοντος μήνα η ρυθμιστική αρχή βεβαίωσε περισσότερες από 50 άδειες παραγωγού ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η συνολική ισχύς των αδειών που εκδόδθηκαν είναι πάνω από 2,3 GW. Πιο συγκεκριμένα, η ισχύς για φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπέρασε το 1,7 GW, ενώ η αντίστοιχη για τα αιολικά είναι πάνω από 730 MW.

Κυριαρχία των φωτοβολταϊκών

Όπως αναφέραμε ήδη, τα Φ/Β είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού . Οι άδειες που εκδόθηκαν ξεπέρασαν σε συνολική ισχύ το το 1,7 GW, ενώ το φάσμα τους είναι μεγάλο καθώς κυμαίνονται  από πάρκα με συνολική ισχύ 2 μεγαβάτ μέχρι 180.

Ανάμεσα στις πολλές περιπτώσεις που αιτήθηκαν  και τελικά πήραν την άδεια υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν λόγω του μεγέθους ισχύος.

Τη μεγαλύτερη άδεια την εξασφάλισε η εταιρεία «ΙΣΙΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το σχέδιο της κάνει λόγο για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 181 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 181 MW στη θέση Χερσοτόπι , του Δήμου Κιλκίς.

Στα ιδια μεγέθη είναι και η άδεια της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» που προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 150 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 150 MW στη θέση Αγία Τριάδα , του Δήμου Κιλελέρ.

Επίσης,  άδεια για μεγάλη ισχύ εξασφάλισε και η «KAVIROS NORTH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 118 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 110. Το έργο θα υλοποιηθεί στη θέση Κλαδοράχη του Δήμου Φλώρινας.

Το παζλ των αδειών μεγάλης ισχύς ολοκληρώνεται με την «HELIOS INVEST BETA ΙΚΕ». Η εταιρεία σχεδιάζει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 100 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100 MW στη θέση Βλάχας Μνήμα του Δήμου Κοζάνης Σερβιών.

Αιολικά πάρκα

Από την άλλη πλευρά, οι άδειες για αιολικά πάρκα είναι λιγότερες σε ποσότητα , ωστόσο είναι αυτές που προβλέπουν τα έργα με τη μεγαλύτερη απόδοση ισχύος ανά μονάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο , τη μεγαλύτερη άδεια παραγωγού την εξασφάλισε η «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Η εταιρεία στοχευει στη κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 330 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 330 MW. Το πάρκο θα υλοποιηθεί στη θέση «Βίγλα- Καψάλη- Ποδήλια- ΥψώναςΚασμιάνος- Προβατοκεφάλας- Ρούκουνας- Σαραντάδων- ΕρίφηΚουταλόπετρα- Βάρκα- Παπουλογάρι- Σελλάδια- ΜεγάλοφοςΣαμάκι- Κλιράτια- Στάσουσα- Παπουτσοκρύφτης- Αναβάθρες Ράντι- Σταυρί- Πούντα- Πρ. Ηλίας- Κακό Καταβασίδι- Αιθέρας όρος» , του Δήμου Ικαρίας.

Ακολουθεί η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το σχέδιο μιλάει δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 65 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 65 MW, στη θέση Μαλαβριά Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας.

Μια ακόμα άδεια παραγωγής μεγάλης ισχύος πήρε και η «ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΙΝΒΕΣΤΜΕΝΤΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW στη θέση Ψηλά Δένδρα του Δήμου Πύλης.

Ο κύκλος κλείνει με την εταιρεία «EDPR ΕΛΛΑΣ 1», που εξασφάλισε άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30 MW,. Το έργο θα υλοποιηθεί στη θέση Χαλκοκοδόνιο των Δήμων Φαρσάλων και Ρήγα Φεραίου.

Να υπενθυμίσουμε πως τα νούμερα αφορούν το πρώτο μισό του μήνα Νοεμβρίου. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι ένας κλάδος με τεράστια δυναμική. Οι μεγάλοι όμιλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό θέλουν να μπούν δυνατά στο παιχνίδι καθώς βλέπουν πως τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Τέλος, τέτοιες επενδύσεις θα αποτελέσουν το όχημα για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Παράλληλα μέσω των έργων υλοποίησης βάζουν θετικό πρόσημο τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις τοπικές κοινωνίες όπου κατασκευάζονται.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας