Νίκος
Καραγιάννης

Σε ρυθμούς εκκίνησης της πρώτης μεγάλης επέκτασης είναι πλέον το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή Project Manager.

Το έργο έχει κινητοποιήσει ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμβούλων-μηχανικών που θα δώσουν μάχη για την απόκτηση ενός από τα σημαντικότερα συμβόλαια pm στον χώρο των ελληνικών κατασκευών.  Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά σύντομη.

Μετά την επιλογή του Project Manager, αναμένεται να τρέξει ο βασικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή της μεγάλης επέκτασης του αεροδρομίου, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις φάσεις στις οποίες το αεροδρόμιο σταδιακά θα φτάσει να έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 50 εκατομμύρια επιβατών.

To masterplan του Αεροδρομίου της Αθήνας

Η πρώτη φάση της επέκτασης

Η πρώτη φάση της επέκτασης των υποδομών του αεροδρομίου (με κωδικό 33ΜΑΡ) είναι όχι απλά προ των πυλών αλλά σε εξέλιξη καθώς έχει ξεπεραστεί η μάξιμουμ ικανότητα του αεροδρομίου (είναι 26 εκατ. επιβάτες και το 2023 εξυπηρετήθηκαν 28 εκατ. επιβάτες). Όπως έχει γίνει γνωστό, η επιλογή του αναδόχου για την επέκταση θα γίνει τους επόμενους μήνες, με στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν το 2028. Με την παράδοση των νέων χώρων το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος θα μπορεί να καλύψει επιβατική κίνηση μέχρι και 33 εκατ. επιβατών ετησίως.

Πιο αναλυτικά η πρώτη φάση των επεκτάσεων των υποδομών του ΔΑΑ περιλαμβάνει 4 διαφορετικά έργα:

1.Την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, που θα αποτελείται κυρίως από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με φυσούνα και λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση της περιοχής παραλαβής καθώς και νέους χώρους για εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων.
2.Την ανάπτυξη μιας νέας πίστας στάθμευσης 32 αεροσκαφών με σχετικούς τροχόδρομους, δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης (φυσούνες) και ένας σταθμός εξυπηρέτησης αεροσκαφών (ramp service),
3.Ένα νέο VIP τέρμιναλ.
4.Επέκταση του οδικού δικτύου στην περιοχή του τέρμιναλ, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

Η πρώτη φάση των επεκτάσεων είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης από το 2018 αλλά “πάγωσε” το 2020  λόγω του covid-19. Ωστόσο η ταχεία ανάκαμψη της κίνησης του ΔΑΑ,  ειδικότερα το 2022 και το 2023 επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για την πρώτη μεγάλη επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου.

Το 95% που είναι το στατιστικό που σημαίνει την ενεργοποίηση των επεκτάσεων στα αεροδρόμιο διεθνώς “πιάστηκε” τον Απρίλιο του 2023.

Εντυπωσιάζει η επιβατική κίνηση

Στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΑΑ η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 13,9%. Συνολικά 21,26 εκατ. επιβάτες χρησιμοποίησαν το αθηναϊκό αεροδρόμιο σε αυτή την περίοδο. Από το σύνολο των επιβατών,  14,9 εκατομμύρια ήταν επιβάτες εξωτερικού και 6,3 εκατομμύρια επιβάτες εσωτερικού.

Αν διατηρηθεί το επίπεδο αυξήσεων στην κίνηση επιβατών μέχρι το τέλος του έτους, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα έχει καταγράψει μια από τις πιο “ονειρικές” χρονιές στην ιστορία του καθώς  μπορεί να ξεπεράσεις τους 31,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Σε επίπεδο Αυγούστου η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2024 ανήλθε σε 3,64 εκατ., αυξημένη κατά 10,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 6,8% και 12,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV