Μαρίνα
Ξυπνητού

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως αναφέρουν πηγές στο ypodomes.com.

Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί.

Η ΣΜΠΕ είχε τεθεί τους προηγούμενους μήνες σε διαβούλευση και σε αυτή τη φάση, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τις τελευταίες πινελιές από τα σχόλια που είχαν κατατεθεί για να καταλήξει στο τελικό κείμενο που θα αποτελέσει «τον οδικό χάρτη».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025 – 2034 είχε εισηγηθεί να αναπτυχθούν σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα σε Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική και Δωδεκάνησα τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ υπέβαλε πρόταση για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου 2 GW, ο οποίος θα επιμεριστεί σε 5 περιοχές.

Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα 600 MW σε Έβρο και Σαμοθράκη, ακόμα 600 MW στην Κρήτη, για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο δρομολογούνται έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό θα γίνουν έργα 200 MW και στα Δωδεκάνησα έργα 350 MW. Εντός της βδομάδας το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ – θα περιλαμβάνονται οι ανεμολογικές και οι βυθομετρικές μελέτες

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα κατατεθεί εντός της βδομάδας, πρόκειται να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις ανεμολογικές και οι βυθομετρικές μελέτες.

Το ΥΠΕΝ στοχεύει μέσα στο 2024 να τρέξουν οι μελέτες που θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών που αναμένεται να γίνουν εντός των επόμενων δύο ετών.

Το νομοσχέδιο, θα δίνει επί της ουσίας το πράσινο φως στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα ελέγχει τις μελέτες.

Το σχήμα θα απαρτίζεται από την ΕΔΕΥΕΠ και τον ΑΔΜΗΕ αλλά θα συμμετέχει και μία ακόμη εταιρεία, που δεν αποκλείεται να είναι και κάποια τράπεζα.  Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, οι έρευνες θα γίνουν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV