Μαρίνα
Ξυπνητού

Τους πρώτους μήνες του 2025 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για το έργο του ΔΕΣΦΑ που αφορά στον διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί και έχουν πάρει το… πράσινο φως οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.

Το έργο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά 3 έτη από την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ενώ η κατασκευή του αγωγού θα γίνεται τμηματικά και σε μέτωπα εργασίας που θα καθοριστούν στην επόμενη φάση του έργου από τον ανάδοχο κατασκευής.

Παράλληλα, ο αγωγός θα είναι έτοιμος να μεταφέρει υδρογόνο (100% υδρογόνο ή μείγμα υδρογόνου – φυσικού αερίου). Αρχικά, θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου ενισχύοντας τη δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Λόγω του τεχνικού σχεδιασμού και των προδιαγραφών το έργο είναι απολύτως έτοιμο, χωρίς μελλοντικές παρεμβάσεις, να δεχτεί και μεταφέρει υδρογόνο, συμβάλλοντας άμεσα στην προσπάθεια εναρμόνισης της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων με ακόμα χαμηλότερο του φυσικού αερίου περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο τρέχων προϋπολογισμός ανέρχεται στα 310, 56 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΔΕΣΦΑ.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του έργου, θα είναι μήκους περίπου 221,1 χλμ. Η όδευση του αγωγού θα εκκινήσει από το νέο σταθμό ξέστρου αποστολής (SCL) U-9510, εντός οικοπέδου υφιστάμενου σταθμού του ΔΕΣΦΑ, του αγροκτήματος Καρπερής του Δήμου Ηράκλειας και θα διέρχεται από τους Δήμους Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Καβάλας, Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Ιάσμου, Κομοτηνής και θα καταλήξει στο νέο βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου (SCR) Κομοτηνής U-9660 στο Πάμφορο, που βρίσκεται περίπου 1,5 km νοτιοανατολικά της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών.

Το έργο αποτελεί έργο προτεραιότητας για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς θα επιτρέψει τη δυνατότητα του ΕΣΦΑ να μεταφέρει υδρογόνο αλλά και τις πρόσθετες ροές φυσικού αερίου μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος του Συστήματος.

Διευκρινίζεται ότι οι πρόσθετες ροές φυσικού αερίου σχετίζονται με τα άλλα ενεργειακά έργα στην ευρύτερη περιοχή (δηλαδή IGB, FSRU στην Αλεξανδρούπολη).

Ταυτόχρονα, το έργο θα εξασφαλίσει και την παροχή αδιάλειπτης δυναμικότητας από το Εικονικό Σημείο Συναλλαγών (ΕΣΣ) σε όλα τα Σημεία Εξόδου του συγκεκριμένου κλάδου και από όλα τα Βορειοανατολικά Σημεία Εισόδου σε όλα τα Σημεία Εξόδου του κλάδου.

Στόχος είναι η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, κυρίως από ΑΠΕ, να μην απορρίπτεται αλλά να χρησιμοποιείται για την δημιουργία υδρογόνου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί για χρόνια και είναι ουδέτερο για το περιβάλλον.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV