Μέσα στον μήνα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, να υποβληθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο του ΔΕΣΦΑ που αφορά στον διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, ο διαγωνισμός δρομολογείται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2025 και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του έτους.
Για το έργο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΣΦΑ, ο τρέχων προϋπολογισμός ανέρχεται στα 310, 56 εκατ. ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας του έργου «διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή» αναφέρει πως θα είναι τον Δεκέμβριο του 2026 και αντίστοιχα η ένταξη του στο σύστημα πως θα γίνει τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2027.
Όπως επισημαίνει ο ΔΕΣΦΑ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033, το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή ενός αγωγού 30”, 215 χιλιομέτρων 100% συμβατού με υδρογόνο, παράλληλου με το υφιστάμενο δίκτυο από την Καρπερή έως την Κομοτηνή.
Μάλιστα, αποτελεί έργο προτεραιότητας για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς θα αυξήσει τη δυνατότητα του ΕΣΦΑ να μεταφέρει πρόσθετες ροές φυσικού αερίου μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος του Συστήματος.
Ταυτόχρονα, «κύριος στόχος του είναι η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης για την παροχή αδιάλειπτης δυναμικότητας στα νέα σημεία εισόδου και εξόδου του βόρειου τμήματος του ΕΣΦΑ, καθώς και η παροχή αδιάλειπτης πρόσβασης στο Εικονικό Σημείο Συναλλαγών (ΕΣΣ). Η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης θα αυξήσει τη ρευστότητα του ελληνικού ΕΣΣ και θα παράσχει σε όλους τους χρήστες του ΕΣΦΑ ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα βόρεια σημεία εξόδου, αυξάνοντας με τέτοιο τρόπο τα οφέλη για την ελληνική αγορά» επισημαίνει ο Διαχειριστής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του εν λόγω έργου βασίστηκε στο στόχο να καταστεί δυνατή η αδιάλειπτη (firm) δυναμικότητα έως 3bcma στο ΕΣΦΑ για εξαγωγή στον IGB, η μέγιστη δυναμικότητα του οποίου φτάνει τα 5bcma, αξιοποιώντας επίσης τη λειτουργία του σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή (Έργο B.5.1), καθώς και για πρόσθετη εγχώρια κατανάλωση και προμήθεια.
«Ο αγωγός είναι έτοιμος να δεχθεί Η2, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν και το επιτρέψουν, μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον με το έργο ανάπτυξης του δικτύου (backbone) H2 στην Καρπερή και να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου στο ανατολικό τμήμα του δικτύου, όπου θα λειτουργούν μια βιομηχανία λιπασμάτων και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου ικανές να καταναλώνουν φυσικό αέριο σε υψηλά ποσοστά ανάμειξης με H2» καταλήγει ο ΔΕΣΦΑ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας