Παύλος
Ρίζος

“Στα σκαριά” βρίσκονται δύο νέες μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες της Dimand για νέες επενδύσεις real estate.

Αυτό δήλωσε ο CEO της Dimand Real Estate, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Το ένα μάλιστα από αυτά αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες (έως τέλος Ιουνίου) ενώ το δεύτερο από το φθινόπωρο.

Χωρίς να μπορεί να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες συνεργασίες, ο Δ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον (αυξημένο κόστος κατασκευής, μεγάλη έλλειψη προσωπικού), η εταιρεία θα προσθέσει από φέτος έως το 2026 νέα μεγάλα projects χαμηλού ρίσκου, εξισορροπώντας έτσι την αστάθεια στην αγορά και εξασφαλίζοντας πωλήσεις ή μισθώσεις εκ των προτέρων.

Τα 5 έργα που παραδίδει το 2024 & ποιά θα πουληθούν

Το 2024 αποτελεί έτος – σταθμό για την Dimand καθώς ολοκληρώνει και παραδίδει 5 μεγάλα έργα. Το ένα μάλιστα από αυτά παραδόθηκε ήδη.

  1. Πύργος Πειραιά – Piraeus Tower. Το μεγάλο έργο και τοπόσημο πλέον του Πειραιά παραδόθηκε ήδη πριν από μερικές ημέρες. Σήμερα χρησιμοποιείται ήδη από 60% των μισθωτών, ενώ έχουν κλείσει συμφωνίες για το σύνολο του κτιρίου, το οποίο αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία έως το Δεκέμβριο. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους άλλους δύο εταίρους του έργου (Prodea, EBRD) για την πώληση του έργου (της σύμβασης μίσθωσης για 99 χρόνια, ουσιαστικά, καθώς ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο Δήμος Πειραιά).
  2. Μινιόν. Ανοίγει επίσημα το Δεκέμβριο το νέο Μινιόν στην Πατησίων καθώς σταδιακά ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση της Dimand στο “ιστορικό” κτίριο. Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand Real Estate, κατά τη διάρκεια της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Όπως ανέφερε έχει ήδη ξεκινήσει η σταδιακή παράδοση γραφειακών χώρων στη ΔΕΗ που αποτελεί το μισθωτή 4 ορόφων γραφείων. Τα επίσημα εγκαίνια όμως θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς η Dimand θέλει να συνδέσει τη νέα εποχή του Μινιόν με τη μνήμη που είχε συνδυαστεί με τα Χριστούγεννα και τις αγορές τη δεκαετία του 80 και 90. Στο κτίριο, εκτός της ΔΕΗ, θα λειτουργήσει μεγάλο κατάστημα ZARA στο -1 και το ισόγειο, ενώ τους δύο ορόφους από πάνω έχει μισθώσει επίσης η Inditex για να στεγάσει τα κεντρικά της γραφεία. Σε επόμενη φάση θα παραδοθούν οι κατοικίες, και για τις 36 από τις οποίες έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον με λίστα αναμονής 120 ενδιαφερομένων.
  3. Πρώην κτίριο ΕΔΕΕ στα Πατήσια. Το κτίριο έχει ήδη μισθωθεί στα ΕΛΤΑ και θα παραδοθεί έως το Μάρτιο του 2025. Και για αυτό το έργο η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώλησή του.
  4. Νέα κτίρια γραφείων PwC στο Μαρούσι. Έχει ξεκινήσει η σταδιακή παράδοσή του (το πρώτο από τα δύο κτίρια) ενώ έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει παραδοθεί και θα βρίσκεται σε λειτουργία και το δεύτερο.
  5. Hub26 στη Θεσσαλονίκη. Το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί σταδιακά από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Οι χώροι του έχουν ήδη μισθωθεί σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Από τα πέντε παραπάνω έργα, τα δύο τελευταία έχουν ήδη συμφωνηθεί να πωληθούν. Το μεν κτίριο γραφείων επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι στην Eurobank ενώ μισθωτής θα είναι η PwC. Το Hub26 στη Θεσσαλονίκη έχει προσυμφωνηθεί να αγορασθεί από την Prodea Investments.

Για τα υπόλοιπα 3 έργα η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές αυτή την περίοδο. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκονται μεγάλες εταιρείες real estate από το εξωτερικό, ελληνικά θεσμικά κεφάλαια, αλλά και family offices.

Από τα 5 έργα που θα πωληθούν αναμένονται έσοδα 100 εκατ. ευρώ περίπου έως τις αρχές του 2025, που θα αποτελέσουν σημαντική ένεση ρευστότητας για την Dimand.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV