Βαγγέλης
Θάνος

Με μια σειρά αδειοδοτήσεων για νέα αιολικά πάρκα έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βεβαίωσε πάνω από 20 άδειες που αφορούν σε έργα ΑΠΕ και κυρίως αιολικά πάρκα. Η συνολική ισχύς των αδειών ξεπερνάει τα 460 MW.

Για να μιλήσουμε με πραγματικά νούμερα , εφόσον τα έργα περάσουν όλα τα στάδια των αδειοδοτήσεων και υλοποιηθούν , θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ενέργεια για περισσότερα από 75.000 νοικοκυριά. Σε αυτή τη βάση μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος πως το συνολικό μέγεθος και η σπουδαιότητα των έργων είναι μεγάλη.

Το οργανωμένο πλαίσιο για την υλοποίηση και κατασκευή έργων ΑΠΕ, που ξεκινάει με την βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ, τρέχει παράλληλα με το σχέδιο της κυβέρνησης για απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.

Το σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης προβλέπει διείσδυση επιπλέον 10 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Ως εκ τούτου οι ρυθμοί για την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνονται πιο γρήγοροι και πιο απλοί.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ανάμεσα στις πολλές βεβαιώσεις που χορήγησε η ΡΑΕ, υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν για το μέγεθος της ισχύος τους, που προφανώς συνεπάγεται και ένα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε δύο άδειες .
Η πρώτη βεβαίωση είναι για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 48MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48MW. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή σταθμού με 24 ανεμογεννήτριες στους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης , στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η δεύτερη άδεια αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 38MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 34,2MW. Το σχέδιο αναφέρει σταθμό με 19 ανεμογεννήτριες , στον Δήμο Αλεξανδρούπολης , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η εταιρεία που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα των ΑΠΕ, εξασφάλισε και άδεια παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 50 MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης. Γεγονός που χαρακτηρίζει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας παράλληλα με τα έργα ΑΠΕ. Η μονάδα θα έχεις εγκαταστάσεις στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Άδειες που ξεχωρίζουν

Δύο επιπλέον άδειες που ξεχωρίζουν χορηγήθηκαν στην PIRITIUM AE. Η εταιρεία εξασφάλισε δύο άδειες, με συνολική ισχύ 60 MW.
Και οι δύο άδειες αφορούν αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 34,5MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30MW. Οι σταθμός θα αποτελούνται από 15 ανεμογεννήτριες ο καθένας και θα βρίσκονται στο Δήμο Κυθήρων , στην Περιφέρεια Αττικής, στις θέσεις Μερμηγκάρης και Φοινικιές.

Ακόμα μια άδεια που ξεχωρίζει είναι αυτή της ΑΙΟΛΙΚΗ ΡΑΧΟΥΛΑΣ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ
Α.Ε, που προβλέπει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 44,6MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 44,0MW. Το σχέδιο τοποθετεί τον σταθμό στον Δήμο Τανάγρας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Δυνατά κινείται και η ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ καθώς της βεβαιώθηκε άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 37,8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 37,8 MW. Η εταιρεία σχεδιάζει τον σταθμό στον Δήμο Κομοτηνής, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Τέλος , μια ακόμα άδεια που συμπεριλαμβάνεται στις μεγάλες είναι αυτή για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 32,2MW, που χορηγήθηκε στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΣΤΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στην Περιφέρεια Αττικής , στον Δήμο ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ.

Τα αιολικά πάρκα φαίνεται πως κυριαρχούν στις επιλογές των επενδυτών. Η αγορά τους θα ανοίξει ακόμα περισσότερο με την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου από το ΥΠΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά το οποίο αναμένεται τους επόμενους μήνες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV