Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σιγά – σιγά το υβριδικό έργο στο Αμάρι Ρεθύμνου καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε το πράσινο φως στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την εγκατάσταση του.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα project που έχει περάσει από σαράντα κύματα, για να μπορέσει σήμερα να αρχίζει σταδιακά να παίρνει τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να το… τρέξει.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 είχε φθάσει μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είχαν τεθεί συγκεκριμένοι όροι για κάποια από τα κομμάτια του, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές.
Φέτος τον Ιανουάριο, έχοντας ως «μπούσουλα» τους όρους που τέθηκαν, επανασχεδιάστηκε και με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Τροποποίησης, είναι πλέον πλήρως συμβατό με τις απαιτήσεις της απόφασης του ΣτΕ.
Η Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί ένα ακόμη βήμα για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης. Σημειώνεται πως το κόστος του ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση.
Τα πολλαπλά οφέλη του έργου είναι εμφανή, με τη δημιουργία πάνω από 1.000 νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και τουλάχιστον 100 μόνιμων θέσεων κατά τη διάρκεια λειτουργίας.
Επιπλέον, η εγχώρια προστιθέμενη αξία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.
Πρόκειται για μια επένδυση που συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο
Όπως προκύπτει από την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το ενιαίο έργο περιλαμβάνει δύο επιμέρους υποέργα (υβριδικό σύστημα), συνδυάζοντας την αιολική παραγωγή 17 ανεμογεννητριών (Υποέργο Α) με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας/αντλησιοταμίευσης (Υποέργο Β).
Το έργο θα αναπτυχθεί σε μισθωμένα και ιδιόκτητα από την εταιρεία γήπεδα, καθώς και σε δασικές εκτάσεις στο Δήμο Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου και στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνης της Π.Ε. Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.
Υποέργο Α: Αιολικά πάρκα
Η αιολική εγκατάσταση αποτελείται από 2 αιολικά πάρκα που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης και περιλαμβάνει:
• 9 ανεμογεννήτριες στη θέση «Φρούδια – Λυγιάς- Πλατύβολο»
• 8 ανεμογεννήτριες στη θέση «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή»
Τα 2 αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν συνολικά 17 ανεμογεννήτριες τύπου Nordex N133, ισχύος 4,8 MW έκαστη, με διάμετρο πτερωτής 133μ., ύψος πυλώνα 83μ., και συνολική εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρικής παραγωγής 81,6 ΜW. Για τις ανάγκες του έργου προβλέπεται η εγκατάσταση οικίσκου ελέγχου.
Η χρήση των αιολικών πάρκων είναι:
• είτε για την απορρόφηση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο από τις μονάδες πλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης του σταθμού.
• είτε για τη συνεισφορά σε πραγματικό χρόνο στη παροχή της εγγυημένης ισχύος, που ζητείται από το διαχειριστή, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις σχετικές εντολές του διαχειριστή συστήματος.
Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης του Υποέργου Α ανέρχεται σε 126.198τμ..
Υποέργο Β: Σύστημα ελεγχόμενης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας
Το Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης, βορείως του ταμιευτήρα του φράγματος ποταμών και θα αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του υφιστάμενου φράγματος ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνης. Η εγγυημένη ισχύς του σταθμού ορίζεται σε 50MW.
Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης του Υποέργου Β ανέρχεται σε 336.562,69 τμ..
Το έργο θα αποτελείται από:
Άνω Δεξαμενή:
Η Άνω Δεξαμενή θα κατασκευαστεί σε όρυγμα και για την διαμόρφωσή της απαιτείται η κατασκευή δύο μικρών περιμετρικών αναχωμάτων (δυτικού και ανατολικού), ύψους περί τα 23 και 25 μ. αντίστοιχα. Περιμετρικά της δεξαμενής θα κατασκευαστεί δρόμος στέψης. Κάθε ανάχωμα θα διαθέτει υπερχειλιστή ασφαλείας, για την εξαιρετική περίπτωση της υπερπλήρωσης της Δεξαμενής. Η Δεξαμενή θα διαθέτει δίκτυο αποστράγγισης, για την ασφαλή απαγωγή τυχόν διαρροών, σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα της. Η χωρητικότητα της Άνω Δεξαμενής ανέρχεται σε περίπου 1,2 hm3 , ενώ η προβλεπόμενη ημερήσια ανακυκλούμενη ποσότητα ύδατος σε 770.000 μ 3 .
Σύστημα Προσαγωγής νερού:
Για τη σύνδεση της Άνω Δεξαμενής με την προσαγωγή, θα κατασκευαστεί Τεχνικό Υδροληψίας (υδροληψία εντός της Άνω Δεξαμενής και μικρού μήκους σήραγγα έως το φρεάτιο δικλίδων ασφαλείας, με συνολικό μήκος περί τα 250 μ.)
Το σύστημα προσαγωγής νερού από το φρεάτιο δικλίδων ασφαλείας έως το Σταθμό Άντλησης/Παραγωγής αποτελείται από τα εξής τμήματα:
• Χαλύβδινο αγωγό προσαγωγής νερού, συνολικού μήκους περί τα 1,7 χλμ, εντός τραπεζοειδούς ορύγματος.
• Κατακόρυφο φρέαρ προσαγωγής μήκους περί τα 70 μ.
• Σήραγγα προσαγωγής, κατάντη του κατακόρυφου φρέατος μήκους περί τα 230 μ, η οποία θα καταλήγει στην είσοδο των Μονάδων.
Σταθμός Άντλησης/Παραγωγής:
Ο σταθμός παραγωγής θα κατασκευαστεί περίπου 150 μ ανατολικά του φράγματος, στο δεξιό αντέρεισμα και θα στεγάζει μονάδες παραγωγής και άντλησης. Θα εγκατασταθούν δύο αναστρέψιμες στροβιλοαντλίες κατακόρυφου άξονα, με εύρος ισχύος ανά μονάδα από 37,5 έως 50 MW (παραγωγή/άντληση). Η συνολικά εγγυημένη ισχύς παραγωγής είναι 50 MW, με όλο το συναφή κύριο και βοηθητικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για παραγωγή και άντληση.
Πέραν των μονάδων παραγωγής και άντλησης, προβλέπονται:
• Ανάντη και κατάντη δικλίδες απομόνωσης (ασφαλείας) και αερισμού
• Χώρος συναρμολόγησης (erection bay)
• Γερανογέφυρες
• Πίνακες ελέγχου, προστασιών και τροφοδοσίας
• Εξειδικευμένο Σύστημα Αυτοματισμού τύπου SCADA που θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Ελέγχου του Σταθμού Παραγωγής
• Γεννήτριες, Κινητήρες (τάση λειτουργίας 13,8 kV, συχνότητα 50 Hz)
• Μετασχηματιστές: Όπισθεν του κτηρίου προβλέπεται η εγκατάσταση δύο (2) υπαίθριων μετασχηματιστών κατάλληλης ικανότητας, μαζί με τις ελαιολεκάνες τους και τη δεξαμενή διαχωρισμού ελαίου – ύδατος ΜΤ/150 kV. Οι μετασχηματιστές θα κινούνται πάνω σε σιδηροτροχιές και θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και προδιαγραφές.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας