Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test για το υπό ανάπτυξη έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Πρίνο.
Τις προηγούμενες ημέρες, η Κομισιόν έδωσε το… πράσινο φως για την ενίσχυση του έργου με 150 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για να τρέξει το mega project της Energean στην Καβάλα.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, θα χορηγηθεί σε πρώτη φάση από την ΕΔΕΥΕΠ η άδεια αποθήκευσης και έπειτα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Παράλληλα, τους πρώτους μήνες του 2025 και αφού ολοκληρωθεί το market test για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, θα πάρει τη σκυτάλη το επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά στη τελική επενδυτική απόφαση.
Σημειώνεται πως το έργο έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, ενώ θα είναι ένα από τα πρώτα στη μεσόγειο.
Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2η φάση ανάπτυξης, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.
Το project προωθείται με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία δικτύου αγωγών για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων CO2 και τη μεταφορά τους στην αποθήκη στον Πρίνο.
H αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο θα επιτρέψει τη μείωση εκπομπών σε βιομηχανιών με σημαντική παραγωγή αέριων ρύπων (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, μεταλλουργία, ηλεκτροπαραγωγή, διυλιστήρια).
Η ενίσχυση
Σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν, δικαιούχος είναι η EnEarth Ltd, ελληνική θυγατρική της Energean plc.
Η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει εν μέρει το κόστος κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα. Ο μηχανισμός θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις αλλά μόνο η πρώτη θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος μέτρου.
Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, η οποία θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις έως το 2026. Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει τη φάση ανάπτυξης το 2027 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2030. Η επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, θα καλύψει περίπου το 90% του χρηματοδοτικού κενού. Εάν το έργο αποδειχθεί πολύ επιτυχές, αποφέροντας πρόσθετα καθαρά έσοδα, ο δικαιούχος θα επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος της ληφθείσας ενίσχυσης (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής — claw-back).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV