Μαρίνα
Ξυπνητού

Την αντίστροφη μέτρηση για να μπει σε λειτουργία και πάλι ο πετρελαιοαγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί το πρόσφατο πράσινο φως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 2,5 εκατ. τόνους πετρελαίου κίνησης – ντίζελ ετησίως για τη μεταφορά των καυσίμων από το διυλιστήριο της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη, στην πετρελαϊκή εγκατάσταση της ΟΚΤΑ στα Σκόπια.

Ο αγωγός είχε κατασκευαστεί το 2002 και είχε στόχο να συνδέσει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με εκείνο στα Σκόπια, ωστόσο έπαψε να λειτουργεί το 2013 καθώς κρίθηκαν προτιμότεροι εναλλακτικοί τρόποι εφοδιασμού. Πάντως, σήμερα, είναι έτοιμος να λειτουργήσει δεδομένου ότι πέρα από την προβλεπόμενη συντήρηση του για όσο διάστημα δεν χρησιμοποιούταν – έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αγωγών που με απλά λόγια σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής του έργου έχει παραταθεί μέχρι το 2051.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη λειτουργία υφιστάμενου αγωγού μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου (πετρέλαιο κίνησης/Diesel), από τις εγκαταστάσεις ΒΕΘ (Συγκρότημα Διαβατών) των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη, έως την περιοχή των Ευζώνων στα Ελληνικά σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, κατασκευαστικά ο αγωγός, έχει διάμετρο 16” (0,406μ) και συνολικό μήκος 213 χλμ. περίπου, εκ των οποίων τα 69,7 χλμ. οδεύουν εντός του ελληνικού εδάφους. Η μεταφορική του δυναμικότητα, ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια τόνους (πετρέλαιο κίνησης/Diesel) ετησίως.

Τα κυριότερα στοιχεία του έργου

-Τερματικός σταθμός στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης στον οποίο ανήκει ο θάλαμος Ελέγχου, το αντλιοστάσιο του αγωγού, μετρητικό σύστημα της ροής και ξεστροπαγίδα αποστολής. (Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας VARDAX εντός του Διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης καλύπτονται αδειοδοτικά από την ΑΕΠΟ του εν λόγω Διυλιστηρίου (ΑΔΑ: Ψ6914653Π8- 3ΗΛ/1.11.2022)).
– Υπόγειος χαλύβδινος αγωγός, με αντιδιαβρωτική προστασία, διαμέτρου 16″ και μήκους 69,7 χλμ (Ελληνικό τμήμα).
– 3 βανοστάσια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες θέσεις κατά μήκος του αγωγού.

Αναλυτικότερα, ο αγωγός της εταιρείας πετρελαιαγωγού VΑRDAX – 80% ΕΛΠΕΤ Βαλκανική ΑΕ (θυγατρική της HELLENiQ ENERGY) και 20% NAVTOVOD – Naftovod Dooel Skopjie (κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας) που έχει συνολικό μήκος περίπου 213 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 69,7 χλμ. οδεύουν εντός ελληνικών εδαφών. Διέρχεται κυρίως από αγροτικές, θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις στα όρια των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Κιλκίς και Παιονίας και έχει μεταφορική δυναμικότητα που ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια τόνους (πετρέλαιο κίνησης/Diesel) ετησίως.

Διευκρινίζεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της απόφασης ισχύουν για 15 έτη από την έκδοσή της, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV