Μαρίνα
Ξυπνητού

Το πράσινο φως για να μπει σε τροχιά υλοποίησης μονάδα παραγωγής υδρογόνου στο Αμύνταιο, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους ενός έργου – ορόσημου για τη χώρα.

Το project αναμένεται να τρέξει η Hellenic Hydrogen, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου. Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και αποτελεί στρατηγική κοινοπραξία δυο μεγάλων ενεργειακών ομίλων: της Motor Oil και της ΔΕΗ. Στο κοινοπρακτικό σχήμα, η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49%.

Ειδικότερα, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου, δυναμικότητας 100 MW (Power-to-Gas), εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας Αμυνταίου – Φιλώτα.

Η μονάδα θα παράγει «πράσινο» υδρογόνο εκτιμώμενης μέγιστης ποσότητας περίπου 15.500.000 kg/έτος, το οποίο θα παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχέεται στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται (ως μείγμα Φ.Α & υδρογόνου) από διάφορους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο Φ.Α..

Η εγκατάσταση της θα γίνει σε τμήμα του γηπέδου του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, εμβαδού 142.375,75 m2 , ενώ το συνολικό εμβαδό του γηπέδου του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα είναι 817.488,31 m2 .

Το παραγόμενο υδρογόνο θα μεταφέρεται μέσω αγωγού διοχέτευσης υδρογόνου, εκτιμώμενου μήκους 9,05 km και πίεσης έως 90 bar, στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ.

Από τι θα αποτελείται το έργο

1. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με τη μέθοδο της αλκαλικής ηλεκτρόλυσης του νερού εντός της έκτασης του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
2. Μονάδα συμπίεσης υδρογόνου (από πίεση περίπου 30 bar σε πίεση έως 90 bar).
3. Αγωγό διοχέτευσης υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, εκτιμώμενου μήκους 9,05 km και πίεσης έως 90 bar.
4. Μετασχηματιστή 150/11 kV για την ηλεκτρική τροφοδοσία της μονάδας από το εθνικό δίκτυο 150 kV.
5. Δεξαμενή με δυνατότητα αποθήκευσης ακατέργαστου νερού, μέγιστης χωρητικότητας 2Χ5.000 m3 , εντός του γηπέδου του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα. Το νερό θα προέρχεται από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου (ταμιευτήρας) ή εφεδρικά, από νέα γεώτρηση κοντά στη μονάδα υδρογόνου. Οι ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας σε νερό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 10 kg H2O / kg παραγόμενου υδρογόνου.
6. Δίκτυο ακατέργαστου νερού, για τη μεταφορά του από τις δεξαμενές ακατέργαστου νερού στην Μονάδα Παραγωγής Υδρογόνου εντός του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
7. Σύστημα αντίστροφης ώσμωσης – απιονισμού νερού εντός της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου.
8. Αποθήκη προσωρινής αποθήκευσης υδρογόνου εντός της μονάδας, με δυνατότητα αποθήκευσης της τάξης των 9 x 540 kg, σε πίεση 30 bar.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση κατασκευής, το έργο θα απασχολήσει 470 άτομα ενώ κατά τη φάση λειτουργίας 28.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας