Βάσω
Βελίκοβα

Προχωρά νέο έργο λιμενικών υποδομών στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Επέκταση Αλιευτικού Λιμένα Πευκίου Δ.Ε. Αρτεμησίου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού Ν. Ευβοίας».

Φορέας του έργου είναι η αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Περιγραφή του έργου

α) Είδος και μέγεθος δραστηριότητας

Το έργο βρίσκεται στις Β ακτές της Ευβοϊκής ακτογραμμής στην είσοδο του διαύλου Τρίκερι απέναντι και σε μικρή απόσταση από τον Παγασητικό κόλπο. Το έργο εκτείνεται σε ένα μικρό τμήμα της ακτογραμμής της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίου. Το δυτικό άκρο της ακτογραμμής είναι το ακρωτήριο Κεφάλα και το ανατολικό άκρο είναι το ακρωτήριο Αρτεμισίου.

Ο λιμένας ΠΕΥΚΙ, είναι λιμένας τοπικής σημασίας, σύμφωνα με  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Οικονομίας και Οικονομικών- Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων-Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς δεν ανήκει στους λιμένες διεθνούς, εθνικής ή μείζονος σημασίας, κι έχει μεικτό χαρακτήρα και σε αυτόν εξυπηρετούνται σήμερα κυρίως αλιευτικές και χρήσεις ημερόπλοιων ενίοτε και πορθμειακή γραμμή για Αγία Κυριακή Τρίκερι Μαγνησίας.

Υφιστάμενες υποδομές Λιμένα

Ο υφιστάμενος λιμένας του Πευκίου αποτελείται από έναν προσήνεμο προβλήτα σχήματος Γ. Το αρχικό ευθύγραμμο τμήμα έχει μήκος 136 m με δ/νση από Ν.Α. προς Β.Δ. και είναι κάθετο στην ακτογραμμή. Στη συνέχεια αυτού και υπό γωνία 90ο εκτείνεται το δεύτερο ευθύγραμμο τμήμα μήκους 69 m με δ/νση από Β.Α. προς Ν.Δ. Ο προβλήτας έχει κατασκευασθεί από κατακόρυφο μέτωπο τεχνητών ογκολίθων και εξωτερικά προστατεύεται από λιθορριπή προστασίας και φυσικούς ογκολίθους έναντι των προσπιπτόντων κυματισμών.

Το ωφέλιμο βάθος του λιμένα είναι 6,00 m στο άκρο του προβλήτα – λιμενοβραχίονα και μειώνεται σταδιακά στα 4,50 m στο εσωτερικό του. Στον σημείο σύνδεσης του με την ακτή, το ωφέλιμο βάθος μειώνεται έως και ~1,50 m.

Η στάθμη ανωδομής του λιμενοβραχίονα είναι +1,20 m από Μ.Σ.Θ. Η ανωδομή διαθέτει εξοπλισμό από δέστρες και χαλύβδινους βραχίονες για την πρόσδεση των σκαφών. Το ωφέλιμο πλάτος κυκλοφορίας είναι 6,00 m. Στην εξωτερική παρειά της ανωδομής έχει κατασκευασθεί τοιχίο σκυροδέματος ύψους 1,55 m από το δάπεδο κυκλοφορίας.

Ο λιμένας διαθέτει δίκτυα παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα δίκτυα του οικισμού. Επί του λιμένα υπάρχουν ιστοί φωτισμού.

Η οδική πρόσβαση στον λιμένα γίνεται απρόσκοπτα από την παραλιακή ασφαλτοστρωμένη οδό του οικισμού, που με την σειρά του συνδέεται άμεσα με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τα προτεινόμενα λιμενικά έργα έχουν στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών που εξυπηρετούνται στον λιμένα του Πευκίου. Επιπλέον τα έργα έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν την υφιστάμενη λιμενική υποδομή, όπου αυτή έχει υποστεί φθορές και όπου αυτή έχει πάψει να είναι πλέον λειτουργική.

Με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί ανωτέρω προτείνονται τα εξής λιμενικά έργα:

  • Επέκταση του προσήνεμου λιμενοβραχίονα κατά 120 m σε ευθεία με το υφιστάμενο τμήμα του. Ο νέος λιμενοβραχίονας κατ’ αντιστοιχία με τον υφιστάμενο θα κρηπιδωθεί εσωτερικά ώστε να σχηματισθεί κατακόρυφο μέτωπο εκ τεχνητών ογκολίθων και ωφέλιμο βάθος 5,60 m. Εξωτερικά θα τοποθετηθεί προστασία από φυσικούς ογκολίθους.
  • Κατασκευή υπήνεμου αντιπροσαμμωτικού μόλου εκ λιθορριπής, κάθετου στην ακτή, μήκους 120 m. Ο νέος μόλος θα φέρει ανοίγματα για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της ανανέωσης των υδάτων στην λιμενολεκάνη.
  • Αποκατάσταση λειτουργικού βάθους στο αρχικό τμήμα του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα που έχει σήμερα προσαμμωθεί.
  • Επισκευή της υφιστάμενης ανωδομής και του δαπέδου εκ σκυροδέματος όπου απαιτείται.
  • Αποξήλωση του ανατολικότερα ευρισκόμενου υφιστάμενου αποσπασμένου κυματοθραύστη στην είσοδο του λιμένα

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV