Μαρίνα
Ξυπνητού

Στροφή στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας κάνουν ολοένα και περισσότεροι ενεργειακοί παίκτες, δεδομένου ότι στο μέλλον αυτά τα έργα θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μόνο στις 19 του μήνα η ΡΑΑΕΥ έδωσε το πράσινο φως σε δύο έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρώτο, είναι ένα mega project αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 240 ΜW που θα εγκατασταθεί στην Αμφιλοχία από την εταιρεία Αlliance Energy.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η ΡΑΑΕΥ χορήγησε στην εταιρεία άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος έγχυσης 240 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 240 MW, για το νέο έργο που θα εγκατασταθεί στη θέση «Τσάκαλος». Η άδεια έχει ισχύ για 25 χρόνια, δηλαδή έως τις 14 Μαΐου 2050.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Απόφαση, για τη χορήγηση της άδειας αποθήκευσης, η εγκατεστημένη χωρητικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 820 MWh και η εγγυημένη, δηλαδή η ωφέλιμη χωρητικότητα ανέρχεται σε 720 MWh.

Μια έτερη άδεια που έδωσε η ΡΑΑΕΥ αφορά επίσης σε ένα project 240 MW στο Γαλαξίδι, από την εταιρεία Γαλαξίδι Ενεργειακή Μονοπρόσωπη.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην Απόφαση της Αρχής, η μέγιστη ισχύς έγχυσης είναι 240 ΜW και η μέγιστη ισχύος απορρόφηση 240 MW, ενώ το νέο έργο θα εγκατασταθεί στη θέση «Λεχοτίνα – Παλιοπουρνάρα». Η άδεια έχει ισχύ για 25 χρόνια, δηλαδή έως τις 14 Μαΐου 2050.

Ταυτόχρονα, για τη χορήγηση της άδειας αποθήκευσης, η εγκατεστημένη χωρητικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 720 MWh και η εγγυημένη, δηλαδή η ωφέλιμη χωρητικότητα ανέρχεται σε 720 MWh.

Είχε προηγηθεί, η ανακοίνωση της ΔΕΗ, μέσω της οποίας γνωστοποιούσε ότι θα «τρέξει» με τάχιστους ρυθμούς δύο νέους σταθμούς αποθήκευσης στη Δυτική Μακεδονία.

Ο πρώτος είναι ο «Μελίτης 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh στην περιοχή της Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία και ο δεύτερος ο «Πτολεμαΐδα 4» συνολικής εγκατεστημένη ισχύος 50 MW και χωρητικότητας 100 MWh στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας.

Μάλιστα, για την κατασκευή των δύο σταθμών θα χρησιμοποιηθούν υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών, καινοτόμου τεχνολογίας LFP, μεγιστοποιώντας τόσο την αξιοποιούμενη ενέργεια όσο και την ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Η κατασκευή του «Μελίτης 1» και του «Πτολεμαΐδα 4» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς.

«Οι εν λόγω σταθμοί αποσκοπούν στην υποστήριξη της λειτουργίας των παρακείμενων φωτοβολταϊκών σταθμών και συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ προγραμματίζει τη λειτουργία 600 MW έργων αποθήκευσης BESS, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια υλοποίησης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πέρα όμως από την ΔΕΗ και άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί παίχτες όπως η HelleniQ Energy, η Metlen, η Μotor Oil επενδύουν σε έργα αποθήκευσης ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV