Βαγγέλης
Θάνος

Ευχάριστες ειδήσεις προέκυψαν για άλλο ένα σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή αιολικών σταθμών στην περιοχή της Εύβοιας. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος τεσσάρων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).

Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αιολικών σταθμών παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση “Πυργάκια” ισχύος 46,2 MW, στη θέση “Κάμπλος” ισχύος 33,6 MW, στη θέση “Όλυμπος” ισχύος 71,4 MW και στη θέση “Γκράβες” ισχύος 63 MW και των συνοδών τους έργων. Οι εγκαταστάσεις θα χωροθετούνται στη Δ.Ε. Διρφύων, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, στις Δ.Ε. Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και στις Δ.Ε. Κύμης και Κονίστρων, του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η υποδομή πράσινης ενέργειας προωθείται από την «ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΒΟΡΕΑΣ Α.Ε.». Η εταιρεία αποτελεί συνεργασία των Ελλάκτωρ και ΕDP Renewables, με στόχο την υλοποίηση έργων ΑΠΕ.

Μείωση ανεμογεννητριών

Το αρχικό σχέδιο της εταιρείας προέβλεπε την κατασκευή σταθμών ισχύος 285,6MW, καθώς αυτό ήταν και το μέγεθος ισχύος που είχε εξασφαλίσει με άδεια από τη ΡΑΕ. Ωστόσο το ΥΠΕΝ, έδωσε το πράσινο φως για το γενικότερο σχέδιο αλλά άναψε κόκκινο για τον αριθμό των ανεμογεννητριών. Για την ακρίβεια “έκοψε” 17  Α/Γ,  από τις 68 που προβλέπονταν αρχικά, καθώς δεν αδειοδοτήθηκαν .  Το γεγονός της μείωσης των ανεμογεννητριών είχε σαν αποτέλεσμα και την πτώση της ισχύος κατά 25%. Στη θέση “Πυργάκια” κόπηκαν 5 ανεμογεννήτριες, 8 στη θέση “Κάμπλος” και 4 στη θέση ”Όλυμπος”.

Ταυτότητα έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος τεσσάρων Α.Σ.Π.Η.Ε. συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 214,2 MW (η οποία προκύπτει από την προτεινόμενη ισχύ του έργου της ΜΠΕ, κατόπιν αφαίρεσης της ισχύος των Α/Γ που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά με την απόφαση του ΥΠΕΝ). Το συγκρότημα των τεσσάρων σταθμών αποτελείται από 51 ανεμογεννήτριες.

Το σύνολο των έργων χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Διρφύων, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, των Δ.Ε. Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των Δ.Ε. Κύμης και Κονίστρων, του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, της Π.Ε. Ευβοίας.

Για την ηλεκτρική σύνδεση των αιολικών σταθμών στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα κατασκευαστεί νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στη θέση «Κάτω Γέροντας» εντός γηπέδου εμβαδού 46,5 στρεμμάτων. Η ισχύς των ΑΣΠΗΕ θα εγχέεται αρχικά σε οικίσκους ελέγχου που θα κατασκευαστούν εντός των γηπέδων των ΑΣΠΗΕ και μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης θα εγχέεται στο νέο
ΚΥΤ.

Επιπλέον, για την οδική διασύνδεση των υποδομών και για τη δημιουργία πρόσβασης στις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, προβλέπονται συνοδά έργα οδοποιίας για κάθε ΑΣΠΗΕ που περιλαμβάνουν νέα διάνοιξη και βελτίωση υφιστάμενων οδών.

Τέλος,  αξίζει να υπενθυμίσουμε πως από τον περασμένο Αύγουστο, το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ του Ελλάκτωρ, δημιούργησε με τη Motor Oil, μια νέα εταιρεία (MORE, 25% Ελλάκτωρ, 75% ΜοΙ) η οποία έχει ως προίκα το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ συνολικής ισχύ 493 MW.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV