Μαρίνα
Ξυπνητού

Το “πράσινο φως” για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση της κοινοπραξίας Motor Oil με την Πορτογαλική EDPR για αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 500 MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, δίνουν οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατά της επένδυσης είχαν στραφεί το 2021 δήμοι της Εύβοιας και πολίτες μπλοκάροντας τα 354 MW του project. Οι προσφυγές των δήμων, Κύμης -Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων Μεσσαπίων, αφορούσαν τους περιβαλλοντικούς όρους των αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις που θα είχαν στην περιοχή.

Ωστόσο, με τις αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ «είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ότι, κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 και ότι, συνεπώς, οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την EDPR είχε αρχικά υπογραφεί με την Ελλάκτωρ το 2019 και άνηκε στο χαρτοφυλάκιο της Άνεμος, η οποία εξαγοράστηκε από την Motor Oil.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Με τις αποφάσεις 159-165/2024 του Δικαστηρίου απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και περιβαλλοντικών σωματείων κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) συγκροτήματος 4 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, εντός της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Διρφύων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, των ΔΕ Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των ΔΕ Κύμης και Κονίστρων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και κατά της ΑΕΠΟ συγκροτήματος 5 ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας, εντός της ΔΕ Στυρέων του Δήμου Καρύστου, των ΔΕ Διστύων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και των ΔΕ Αμαρυνθίων και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας.

Ειδικότερα, με τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ότι, κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 και ότι, συνεπώς, οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κρίθηκε ακόμη ότι οι ΑΕΠΟ δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του οικείου ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV