Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

“Πράσινο φως” από τη ΡΑΕ για 7 giga φωτοβολταϊκά – Ξεπερνούν τα 2 GW σε ισχύ

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ. Μάλιστα την ελληνική αγορά έχουν βάλει στο στόχαστρο τους και εταιρείες από το εξωτερικό με στόχο να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά και άλλα έργα.

Η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Μαρτίου χορήγησε δεκάδες βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας. Με μια πρώτη εκτίμηση η συνολική ισχύς των βεβαιώσεων σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενδέχεται να ξεπερνάει και τα 3,5 GW.

Γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για κατασκευή έργων ΑΠΕ. Αφετέρου την επιθυμία για μια γρήγορη ενεργειακή μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας.
Αυτή η μετάβαση κρίνεται επιτακτική πλέον μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που επηρεάζουν τις τιμές και την ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος.

Ανάμεσα στις πολλές βεβαιώσεις που χορήγησε η Αρχή για φωτοβολταϊκά , υπάρχουν 7 πρότζεκτ που ξεχωρίζουν, για το μέγεθος της ισχύος τους . Αυτό συνεπάγεται και ένα μεγάλο κόστος για ολόκληρη την επένδυση, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλα κεφάλαια ούτως ώστε να γίνουν πράξη τα συγκεκριμένα σχέδια.

Βάσει των βεβαιώσεων , η συνολική ισχύς των 7 έργων , ανέρχεται στα 2. 068 MW.
Προφανώς τέτοια έργα ξεχωρίζουν για την έκταση τους και εφόσον υλοποιηθούν θα αποτελέσουν τους βασικότερους πυλώνες του “πράσινου” ενεργειακού οικοδομήματος.

ΡΥΤΙΟΝ ΝΕΑΡΧΟΣ Μ Ι Κ Ε

Η εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Ρύτιον Νέαρχος Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία εξασφάλισε άδεια παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 500 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 485 MW. Ο σταθμός θα βρίσκεται στους Δήμους Αλεξανδρούπολης , Μαρωνείας – Σαπών , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

MAGNA ENERGIA SA

Άλλη μια βεβαίωση με μεγάλη ισχύ, χορηγήθηκε στην εταιρεία Μagna Energeia SA. Η βεβαίωση είναι για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 311 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 311 MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στους Δήμους Εμμανουήλ Παππά, Προσοτσάνης και Σερρών , στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εταιρεία μπορεί να εμφανίζεται ως νέα στο χώρο των ΑΠΕ, ωστόσο δημοσιογραφικές πηγές τη συνδέουν με την εταιρεία Μaximus Terra η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο με πρότζεκτ φωτοβολταϊκών, αιολικών και βιομάζας.

ΜΠΑΛΙΑΓΑ Ι Κ Ε

Βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW, χορηγήθηκε στην εταιρεία Μπαλιάγα ΙΚΕ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
ILOS NEW ENERGY GREECE M I K E
Δυναμικά φαίνεται πως εισέρχεται στον κλάδο και η ILOS NEW ENERGY GREECE M I K E, με φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 251 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251 MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δήμο Δομοκού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΕΡΙΩΝΑΣ ΑΕ

Πρόκειται για μια ενεργειακή κοινότητα (Υπερίων) που έχει ως στόχο την πράσινη οικονομία και την βιώσιμη καθημερινότητα. Ο ενεργειακός συνεταιρισμός εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 251 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251 MW. Ο σταθμός θα βρίσκεται στο Δήμο Δομοκού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συμμαχία έχει κατεφέρει να υλοποιήσεις άλλο ένα φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή της Θήβας με ισχύ 80MW.

Advertisement

Γαλλικό και ισπανικό ενδιαφέρον

Κομμάτι της ενεργειακής πίτας από τα φωτοβολταϊκά διεκδικεί και η γαλλική εταιρεία QAIR INTERNATIONAL. Πρόκειται για έναν οργανισμό με εμπειρία σε έργα ΑΠΕ καθώς φαίνεται πώς διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε πολλές χώρες όπως η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ρουμανία , η Πορταγαλία, οι Σεϋχέλλες, το Μαρόκο κα. Η εταιρεία εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 250 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 250 MW. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στο Δήμο Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το παζλ των επτά μεγάλων πρότζεκτ ολοκληρώνεται με την βεβαίωση παραγωγού της ELMYA GREECE 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Η ισπανική εταιρεία σχεδιάζει σταθμό με φωτοβολταϊκά για  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 220 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 220 MW, στους Δήμους Αμφίκλειας – Ελάτειας , Καμένων Βούρλων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ανερχόμενος και δημιουργεί πεδίο για ευκαιρίες που οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο. Αξίζει όμως να αναφέρουμε πως το “πράσινο φως” από τη ΡΑΕ, αποτελεί το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων, καθώς ακολουθούν και άλλα στάδια όπως οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι τελικοί όροι σύνδεσης στο δίκτυο. Ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, και αυτό το γεγονός θέλουν να αξιοποιήσουν στο ΥΠΕΝ με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για την απλοποίηση των διαδικασιών όσο αφορά τα έργα ΑΠΕ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα