Παύλος
Ρίζος

“Πράσινο φως” από Περιφέρεια Αττικής για το Commercial Hub με τα malls & κτίρια γραφείων στο Ελληνικό.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη μεγάλη μεικτή επένδυση για εμπορικούς χώρους και χώρους γραφείων στο βόρειο άκρο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά για το έργο.

Ήδη για τη ΜΠΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Lamda, το εμπορικό κέντρο στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, γνωστό ως Vouliagmenis Mall, αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του 2023 ενώ η άδεια αναμένεται το Β’ εξάμηνο. Ορίζοντας ολοκλήρωσης έχει οριστεί το τέλος του 2026.

Το κτίριο γραφείων επί της Λ. Βουλιαγμένης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Α’ εξαμήνου του 2024 ενώ η οικοδομική άδεια θα έχει προηγηθεί το Β’ εξάμηνο του 2023. Ορίζοντας ολοκλήρωσης το Α΄εξάμηνο του 2026.

Tο σύνολο των εργαζομένων στο Commercial Hub εκτιμάται σε περίπου 3.700 θέσεις στο Εμπορικό Κέντρο και τα Εμπορικά Καταστήματα και σε περίπου 2.700 θέσεις στα Γραφεία ενώ το σύνολο των επισκεπτών εκτιμάται σε 17.000.000 άτομα ετησίως.

Τι θα περιλαμβάνει το Commercial Hub: Vouliagmenis Mall, καταστήματα & κτίρια γραφείων

Το Commercial Hub θα είναι ένα υβριδικό συγκρότημα που αποτελείται από το Εμπορικό Κέντρο, τα Γραφεία, τα Εμπορικά Καταστήματα, που χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, καθώς και από ένα σύνολο πλήρως ή μερικώς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους.

  • Το Εμπορικό Κέντρο εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.
  • Τα Εμπορικά Καταστήματα αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη Νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.
  • Τα Γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα.

Αναφορικά με τους χώρους στάθμευσης, προβλέπεται η υλοποίηση 3.946 θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων και 158 θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Το νέο Vouliagmenis Mall

Το Εμπορικό Κέντρο θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 129.424,64 m2, εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.

Χώροι Εμπορίου και χώροι συνάθροισης κοινού (εστιατόρια, κινηματογράφος κ.α.) συνυπάρχουν αρμονικά στο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου που διαρθρώνεται σε διαφορετικά επίπεδα, λόγω της κλίσης του οικοπέδου, ισορροπώντας τους κλειστούς με τους υπαίθριους χώρους.

Ζώνες πρασίνου πλαισιώνουν τους επιμέρους κτιριακούς όγκους, σε όλα τα επίπεδα, προωθώντας τις αρχές της βιοφιλίας στον σχεδιασμό.

Η σχεδιαστική λύση του επικλινούς οικοπέδου που έχει επιλεχθεί εξασφαλίζει τρία ανεμπόδιστα, ισόγεια επίπεδα, με πολλαπλές εισόδους σε κάθε ένα, που επιτρέπουν στους επισκέπτες την άμεση πρόσβαση στους επί μέρους χώρους του Εμπορικού Κέντρου, αλλά και του Commercial Hub συνολικά.

Ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από το Εμπορικό Κέντρο, διευκολύνοντας επιπλέον την πρόσβαση σε όλους τους ορόφους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η δημιουργία ηλιακών αιθρίων που διαπερνούν το σώμα του κτιρίου, δημιουργώντας εσωτερικούς πυρήνες φυσικού φωτός, συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του σχεδιασμού, της μικτής εμπειρίας εσωτερικού/εξωτερικού χώρου.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Τα εμπορικά καταστήματα εκτός του Mall

Τα Εμπορικά Καταστήματα, με συνολική δόμηση 28.540,31 m2 αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη Νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία αυτόνομη ζώνη με ανεξάρτητες εισόδους για τους επισκέπτες. Οι εγκαταστάσεις του οργανώνονται γύρω από μια πλατεία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες φόρτο- εκφόρτωσης στο επίπεδο του ισογείου, ενώ ο σχεδιασμός του προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με τη συνολική σχεδιαστική στρατηγική του Έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες και η παροχή φυσικής και οπτικής σύνδεσης μεταξύ του Εμπορικού Κέντρου και των Εμπορικών Καταστημάτων, μέσω των κοινόχρηστων χώρων.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της ροής των επισκεπτών, το επίπεδο της εισόδου και η κεντρική πλατεία των Εμπορικών Καταστημάτων έχουν δύο μέτρα υψομετρική διαφορά από το σε χαμηλότερο επίπεδο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου. Μια ήπια ράμπα και κυλιόμενοι διάδρομοι παρέχουν άμεση πρόσβαση από και προς το Εμπορικό Κέντρο.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Τα κτίρια γραφείων

Τα Γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα, με συνολική επιφάνεια δόμησης 27.483,65 m2. Είναι διατεταγμένα σε διαφορετικά επίπεδα και η κάτοψή τους οργανώνεται σε δύο διακριτά “μισοφέγγαρα”.

Ειδικότερα, ο γραφειακός όγκος που βρίσκεται στον πυρήνα του οικοπέδου κατανέμει τους χώρους του στο τρίτο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι άλλοι τρείς όγκοι καταλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δομήσιμες επιφάνειες στον δεύτερο και τρίτο όροφο, ενώ η πρόσβασή τους γίνεται από το τρίτο ισόγειο.

Ο σχεδιασμός του χώρου των γραφείων περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων, ενιαίους χώρους ανοιχτών γραφείων και άλλα κλειστά, καθώς και μικρές βοηθητικές κουζίνες κλπ.

Όλα τα κτιριακά συγκροτήματα διαθέτουν ξεχωριστή υποδοχή (λόμπι) στο επίπεδο του ισογείου, με αποκλειστικούς ανελκυστήρες που συνδέουν απευθείας τα γραφεία με τις καθορισμένες ζώνες στάθμευσης στα κατώτερα επίπεδα.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV