Με “γεμάτο το σακούλι” είναι η αγορά των κατασκευών. Θα μπορούσε να είναι ειρωνικός ο τίτλος μιας και ο κλάδος περνά περίοδο ανομβρίας. Στην πραγματικότητα όμως είμαστε στο τέλος αυτής της παρατεταμένης περιόδου και η πολυπόθητη περίοδος των …βροχών, ή στην περίπτωση μας των έργων, δεν φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ.
Αυτό το “επενδυτικό σοκ” που έχει ζητήσει η κατασκευαστική αγορά μπορεί να μην έχει καταφθάσει αλλά τα έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία είναι πλέον τόσα πολλά που αυτό που χρειάζεται είναι ένα-ένα να μπαίνουν σε σειρά και να αρχίσουν να υπογράφονται για να περάσουμε σε μία πιο βιώσιμη περίοδο.
Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η διείσδυση των έργων-ΣΔΙΤ στον κατασκευαστικό κλάδο. Από τους διαγωνισμούς που τρέχουν, σχεδόν οι μισοί αφορούν έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ η οποία όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο έχει κατακτήσει τον κόσμο της παραγωγής έργων στη χώρα.
Την αρχή την κάνει σήμερα το μεγαλο έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά που υπογράφεται πανηγυρικά. Είναι έργο 160εκατ.ευρώ και θα δώσει την πρώτη μεγάλη ανάσα. Οι πολλοί διαγωνισμοί που έχουν συσσωρευθεί από το 2018 εν πολλοίς είναι η απόρροια μίας περιόδου δικαστικών εμπλοκών. Για να δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει στα σημαντικότερα από αυτά τα έργα.
ΤΑ ΩΡΙΜΑ
Μετρό Γραμμή 4: Οι δύο φιναλίστ ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα βρεθούμε στις υπογραφές του μεγαλύτερου έργου Μετρό όλων των εποχών για τη χώρα. Μάλλον προς το τέλος του έτους, εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω εμπλοκές.
Ολοκλήρωση προβλήτα 6 ΟΛΘ: Αυτό το έργο των 170εκατ.ευρώ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 7 σχημάτων, μία ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία. Μέχρι το καλοκαίρι (καθώς είναι αμιγώς ιδιωτικό έργο) εκτιμάται ότι θα “πέσουν” οι υπογραφές. Θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο για την πόλη μέτα από το αεροδρόμιο Μακεδονία που φέτος ολοκληρώνεται.
Ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Κιάτο-Αίγιο: Αυτά τα δύο έργα με κόστος περίπου 140εκατ.ευρώ, ανήκουν στην κατηγορία των “δικαστικών εμπλοκών”. Η ΕΡΓΟΣΕ αναμένει την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Μια πιθανότητα είναι αυτό να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.
Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ένα θηριώδες ενεργειακό project που βρίσκεται σε προχωρημένο διαγωνιστικό στάδιο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη των έργων μέσα στο καλοκαίρι. Το συνολικό κόστος των εργολαβιών ξεπερνά το 1,3δισ.ευρώ.
Οκτώ Σχολικές Μονάδες-ΣΔΙΤ στα Χανιά: Διαγωνισμός που ξεκίνησε πριν ένα έτος. Συνολικά 4 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αναμένουμε την ωρίμανση του διαγωνισμού. Οι υπογραφές ενδέχεται να πέσουν στο τέλος του έτους. Το κόστος φτάνει τα 50εκατ.ευρώ.
Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Στο τέλος της περιπετειώδους πορείας του είναι αυτός ο διαγωνισμός. Με μία διαδικασία θρίλερ και ανταλλαγή επιστολών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα δείχνουν πως φτάνουμε στο happy end. Εδώ έχουμε έργα 120εκατ.ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Μυτιληναίος.
ΤΑ ΑΝΩΡΙΜΑ
Φοιτητικές Εστίες-ΣΔΙΤ Πανεπιστημίου Κρήτης: Εχθές ξεκίνησε ο διαγωνισμός με ισχυρή συμμετοχή επτά σχημάτων. Το κόστος ξεπερνά τα 250εκατ.ευρώ και αφορά το μεγαλύτερο κτιριακό έργο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για υπογραφές.
Οδικός Άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το καλοκαίρι με 5 σχήματα. Φέτος αναμένεται να ωριμάσει μελετητικά και το 2021 να πέσουν οι υπογραφές.
Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος: Ένας “αρχαίος” διαγωνισμός που κρατά από το 2016. Τρία σχήματα διεκδικούν το μεγάλο αυτό έργο των 400εκατ.ευρώ. Για υπογραφές “βλέπουμε” το 2021.
Υπάρχουν και μικρότερα έργα όπως το Θέρμη-Γαλάτιστα και το γήπεδο της ΑΕΚ που μειοδότησε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΠΟΝΤΑΙ
Στις 18 Μαρτίου ξεκινά ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ που αφορά το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών με 89εκατ.ευρώ. Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα η επαναδημοπράτηση της εργολαβίας-σκούπα Ακτιο-Αμβρακία. Επίσης αναμένεται ο διαγωνισμός για την σύνδεση του προβλήτα 6 του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ, το Φράγμα Χαβριά Χαλκιδικής και 17 σχολεία σε Θεσσαλονίκη-Κατερίνη (και τα δύο ΣΔΙΤ), η Β` φάση τη ανάπλασης Φαληρικού όρμου και του σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας, η ηλεκτροκίνηση στα σιδηροδρομικά τμήματα Αίγιο-Ρίο και Λάρισα-Βόλος κ.α.
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ
Το μεγαλύτερο όλων είναι αυτό του Ελληνικού που έχει όμως τις δικές του ιδιαιτερότητες. Σε επίπεδο προετοιμασίας είναι τα τρία μεγάλα νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Αθήνα και Σπάρτη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το βόρειο τμήμα του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία. Για αυτά τα δύο έργο πιθανότατα θα δούμε μπουλντόζες το 2021. Σε επίπεδο προετοιμασίες είναι και αντιπλημμυρικά έργα κόστου 350εκατ.ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν εντός του 2020.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV