Newsroom

Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται τελικά το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου, το οποίο σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις Ιουλίου.

Μέσω της ρύθμισης που φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμάει ότι θα αντλήσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν για την επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος.

Παράλληλα, μέσω της τροπολογίας, προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης του έκτακτου τέλους σε διάστημα έως και τρεις μήνες. Η εφαρμογή του ωστόσο, για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί αφενός από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι κατά την ανακοίνωση των τιμολογίων τους και αφετέρου, από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα επιδοτηθούν.

Η στήριξη, όπως έχει κάνει γνωστό το ΥΠΕΝ, θα παρασχεθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες, εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες.

Το τοπίο, θα ξεκαθαρίσει πλήρως έως την Παρασκευή καθώς τότε το υπουργείο θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για να προχωρήσει εν συνεχεία στο ψαλίδισμα των αυξήσεων που ενδεχομένως να υπάρξουν στη λιανική, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών τον τρέχοντα μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο. Θα έχει προηγηθεί αύριο Πέμπτη, η ανακοίνωση των παρόχων ενέργειας για τα τιμολόγια ρεύματος.

Μετά την επιδότηση, η μέση τιμή στη λιανική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά δηλαδή στα επίπεδα του Ιουλίου. Το ύψος της λιανικής τιμής θα εξαρτηθεί επίσης και από το μέγεθος των εκπτώσεων που θα παρέχουν οι πάροχοι ενέργειας.

Μια ανάσα πριν γίνουν γνωστά όλα τα δεδομένα, το γεγονός ότι η protergia αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα κυμαινόμενα τιμολόγια, θα ανοίξει το δρόμο να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες παρόμοια τακτική. Υπενθυμίζεται πως ανακοίνωσε τιμή 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα στο «πράσινο» τιμολόγιό της, πράγμα που σημαίνει ότι απορρόφησε 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς η τιμή σύμφωνα με τον τύπο και τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής του Ιουλίου θα ήταν 26 λεπτά/κιλοβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η τακτική της ΔΕΗ και αυτό γιατί η εταιρεία ελέγχει το 72% στην αγορά των οικιακών καταναλωτών και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ για την επιδότηση κιλοβατώρας που έχει προαναγγείλει.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας που αντιμετώπισε και η Ελλάδα, προήλθε κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων επειδή τη στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων λόγω του καύσωνα, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV