Βαγγέλης
Θάνος

Μια πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση που αφορά υποδομή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πραγματοποίησε η Χ. Ρόκας Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία.

Την ίδια στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν πως πολλά σχέδια τα οποία έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ, παραμένουν βαλτωμένα καταλαμβάνοντας ηλεκτρικό χώρο, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει άκαμπτο. Σχεδόν σε καθημερινή βάση έρχονται στο φως και νέα πρότζεκτ για υποδομές ΑΠΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Χ. Ρόκας εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βεβαίωση παραγωγού για ένα από το πιο μεγάλα πρότζεκτ φωτοβολταϊκών που δρομολογούνται στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η Αρχή βεβαίωσε, στην εταιρεία άδεια για σταθμό φωτοβολταϊκών εγκατεστημένης ισχύος 450 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 450 MW. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι εγκαταστάσεις του έργου θα εκτείνονται στην περιοχή Κοκκινιά, του Δήμου Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η Χ. Ρόκας είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση των Ιούνιο του 2022.

Το μέγεθος της ισχύος το κατατάσσει αυτόματα στα πιο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Παρόλη την καταιγίδα των έργων ΑΠΕ, μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που έχει μπει σε ράγες κατασκευής είναι αυτό της ΔΕΗΑΝ στην περιοχή της Κοζάνης, το οποίο έχει σχεδόν τη μισή ισχύ (230 MW) από το παραπάνω. Μάλιστα αυτό το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρίσκεται στα τελικά στάδια υλοποίησης του.

Είσοδος στην “ενεργειακή ελίτ”

Η εταιρεία επιχειρεί ένα δυνατό μπάσιμο στον ενεργειακό κλάδο και ειδικά στην πράσινη ενέργεια.

Το τελευταίο διάστημα δρομολογεί μια σειρά από πρότζεκτ, τα οποία, εφόσον υλοποιηθούν, θα την κατατάξουν ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες του τομέα.

Η Χ. Ρόκας αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας καθώς έχει στο ενεργητικό της άδειες για έργα αποθήκευσης ισχύος που ξεπερνάει τα 750 MW.

Μάλιστα σε πιο προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο βρίσκεται το έργο που προβλέπει μονάδα αποθήκευσης (ΣΑΗΕ) με την ονομασία «Σκούρτα Ι» , ισχύος 144 MW, στο Δήμο Θηβαίων, καθώς έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Ωστόσο τα σχέδια της προβλέπουν και την υλοποίηση αιολικών πάρκων. Ήδη έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ σχετικές άδειες για τρεις αιολικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 146,1 MW (48-58,5-39,6 MW)

Η Χ. Ρόκα έχει ως βασικό μέτοχο την ισπανική Iberdrola, η οποία είναι μια εκ των κορυφαίων παραγόντων ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο ισπανικός γίγαντας έθεσε σε λειτουργία ακόμα ένα έργο του στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν αιολικό σταθμό με το όνομα Άσκιο 3, ισχύος 50 MW, στην περιοχή της Γαλατινής, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Με την ολοκλήρωση του αιολικού Άσκιο 3, η Iberdrola φτάνει τα 365 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παραμένει άκαμπτο όλο και στενεύει ο ηλεκτρικός χώρος για πράσινη ενέργειας.

“Αγκάθι” τα βαλτωμένα έργα

Το αναθεωρημένο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει πως μέχρι το 2030 τα έργα πράσινης ενέργειας θα φτάνουν τα 28 GW.
Μέχρι στιγμής στο σύστημα είναι εγκατεστημένα περίπου 10 GW από ΑΠΕ, ενώ έχουν λάβει όρους σύνδεσης περίπου άλλα τόσα . Με αυτά τα δεδομένα ο χώρος που απομένει ανέρχεται στα 8 GW.

Ωστόσο, μελανό σημείο της υπόθεσης αποτελούν τα βαλτωμένα έργα τα οποία καταλαμβάνουν χώρο στο σύστημα χωρίς να συγκεντρώνουν ιδιαίτερες προοπτικές να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής. Για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση χρειάζεται ένα ξεσκαρτάρισμα ανάμεσα στα έργα που έχουν προοπτικές κατασκευής και σε αυτά που παραμένουν σχέδια πάνω σε χαρτιά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV