Newsroom

Μία σημαντική μάχη δίνεται για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων και πιο συγκεκριμένα των υποδομών φυσικού αερίου στις Βρυξέλλες. ‘Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε αναβολή της απόφασης για την ένταξη των υποδομών φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κουμπαρά.

Αυτό σημαίνει πως χώρες με σημαντικά έργα για τις υποδομές φυσικού αερίου, όπως και η Ελλάδα, διαβλέπουν μία αχτίδα φωτός για τη χρηματοδότηση από τα επόμενα ΕΣΠΑ. Να υπενθυμίσουμε πως το πλάνο ταχείας απολιγνιτοποίησης που έχει εξαγγελθεί για τη χώρα μας προϋποθέτει την αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο, ενώ δρομολογούνται και έργα για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από το καύσιμο-γέφυρα.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα

Αυτό το γεγονός βέβαια προκαλεί τριγμούς μεταξύ των 27 καθώς κράτη με ανεπτυγμένες υποδομές φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, το χαρακτηρίζουν ως ορυκτό καύσιμο. Μάλιστα οι χώρες αυτές επικαλούνται το γεγονός ότι οι υποδομές φυσικού αερίου είναι μη βιώσιμες καθώς το καύσιμο-γέφυρα θα παύσει να χρησιμοποιείται στο μέλλον.

Από την άλλη οι χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Τσεχία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία,η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία προωθούν μία άλλη ατζέντα σχετικά με το φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές αντιτάχθηκαν στην προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν με την οποία το φυσικό αέριο δε χαρακτηρίζεται ως “πράσινη επένδυση”. Μάλιστα, τονίζουν πως η παύση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το φυσικό αέριο θα σημάνει και μία παύση των απαραίτητων επενδύσεων στις επικράτειας τους.

Επιπλέον τονίζουν πως όλες οι υποδομές φυσικού αερίου θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν βιομεθάνιο και υδρογόνο ή ακόμα και μείγμα με αποτέλεσμα να μπορούν να απεξαρτηθούν εύκολα από το φυσικό αέριο.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως τα έργα που δρομολογούν στην Ελλάδα τόσο η ΔΕΔΑ όσο και ο ΔΕΣΦΑ είναι hydrogen ready. Δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιομεθάνιο, υδρογόνο η ένα μείγμα, όταν αυτό καταστεί απαραίτητο και εφόσον υπάρξει το απαραίτητο πλαίσιο από το ΥΠΕΝ.

Οι υποδομές φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η αναβολή εκ μέρους της Κομισιόν

Όσον αφορά την Ελλάδα τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε υποδομές φυσικού αερίου έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πλάνα ανάπτυξης των ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκ. Ευρώ, ενώ ο ΔΕΣΦΑ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 500 εκ. Ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται σκεπτική ως προς τις επενδύσεις φυσικού αερίου, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως στόχο, όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα Euractiv, να καταθέσει νομοθετική πρόταση περί το τελευταίο τετράμηνο του 2021. Αυτή θα αφορά στο καθεστώς των οικονομικών δραστηριοτήτων και δη στον ενεργειακό τομέα να προσφέρουν προς την απανθροκοποίηση.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σημαίνει μία νίκη για τα κράτη που επιδιώκουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των έργων φυσικού αερίου, καθώς “κερδίζουν χρόνο” ύστερα από την απόφαση της Επιτροπής και την αναγωγή του ζητήματος στο Ευρωκοινοβόυλιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας